Men kan de Blauwe Route ook lopen van Sospel naar Riale. De hieronder volgende inleidende tekst is gelijk aan de originele tekst van de Blauwe Route van Riale naar Sospel, zoals die op de website van de Via Alpina staat. De cursiefgedrukte tekst is wederom de vertaling van de website.

Klik hier voor de beschrijvingen van Etappes D61 tot D30.
Klik hier voor de beschrijvingen van Etappes D29 tot D1.


61 Etappes door drie landen: Zwitserland, Italië en Frankrijk.

De Blauwe Route loopt van de gletsjers van de Monte-Rosa in Italië naar de rustige dorpjes in de Franse Maritieme Alpen; zij volgt grotendeels de Grande Traversata delle Alpi door de Piemontese Alpen.

In het noordelijke gedeelte volgt de Blauwe Route het spoor van de Walser aan beide zijden van de Italiaans-Zwitserse grens. Dit volk trok in de 13e eeuw vanuit het oostelijke Rhônedal in het huidige kanton Wallis in Zwitserland naar de hooggelegen dalen van Vorarlberg in Oostenrijk tot aan de zuidhellingen van de Monte-Rosa in Italië. Nu nog treft men Duitstalige minderheden aan tot in Gressoney in het Aostadal.

Overheerst in de gebieden van de Walser vooral de veeteelt en de kaasmakerij, in zuidelijker richting vindt er vooral beweiding door schapen plaats: deze regio is nu nog steeds een gebied waar in de zomer duizenden dieren vanuit de Provence en de Povlakte naar de hooggelegen Alpenweiden trekken (de transhumance). De Via Alpina loopt door het zuidelijke en meest onherbergzame deel van het Nationale Park Gran Paradiso. Dit was destijds een laatste toevluchtsoord voor steenbokken, die van hieruit weer in het gehele Alpengebied zijn uitgezet.

Tussen het Susadal en de Zee-Alpen komt de Route dicht langs de Franse grens en steekt zij die ook enige malen over. Er zijn talrijke mogelijkheden om de eigen wandelingen aan te sluiten op de Rode Route en plaatselijke wandelroutes.

Uit de hellingen van de Monte Viso in Piemonte, symbool voor de Zuidelijke Alpen en bolwerk van het alpinisme, ontspringt de rivier de Po. De dalen rondom de Monte Viso hebben in de 20e eeuw erg geleden onder de emigratie van de bevolking. Vandaag de dag worden pogingen ondernomen om door lokale initiatieven in het ecotoerisme en bijverdiensten de verlaten dorpen weer nieuw leven in te blazen.

De Blauwe Route van de Via Alpina gaat aan het eind verder aan de Franse kant om door de rustigste gebieden van het Nationale Park Mercantour het dorp Sospel te bereiken, waar zij aansluit op de Rode Route.

Bergmassieven: Walliser Alpen – Penninische Alpen& – Cottische Alpen (Queyras/Monte Viso) – Zee-Alpen


De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Voor de etappes van de Blauwe Route in de tegengestelde richting van Sospel naar Pialpetta a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Blauwe Route in de tegengestelde richting van Pialpetta naar Riale a.u.b. hier klikken.

Voor de etappes van de Blauwe Route van Riale naar Pialpetta a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Blauwe Route van Pialpetta naar Sospel a.u.b. hier klikken.