40 etappes door drie landen: Italië, Oostenrijk en Duitsland

De Gele Route brengt de wandelaar vanaf zeeniveau tot op 2.000 meter hoogte, vanaf de Adriatische kust tot aan de alpenweiden van Allgäu, van het bijeenkomen van verschillende culturen in Bolzano tot aan de onaangetaste natuur in het Lechtal, van de ooit uit de oceaanbodem opgerezen Dolomieten tot aan het thuis van Ötzi, “de Man uit het IJs” van Similaun: een tocht vol contrasten.

Bij de start in Triëst wordt het landschapsbeeld bepaald door talrijke bouwkundige monumenten uit verschillende stijlperioden en door voor de karstgebieden karakteristieke natuurverschijnselen, zoals grotten, bergkloven en beken.

In de zuidelijke Karnische Alpen kruist deze Route meerdere traditionele wandelroutes tussen Friaul en Karinthië; daardoor zijn er meerdere mogelijkheden om rondwandelingen te maken tussen de Rode en de Gele Route van de Via Alpina.

In het hart van de Dolomieten loopt deze Route door de beroemde Bergmassieven Marmolata en Rosengarten.

In Bolzano aangekomen, DE multiculturele Alpenstad bij uitstek, richt de Via Alpina zich naar het noorden. Het is mogelijk om via een verbinding in westelijke richting het Nationale Park Stilfser Joch te bereiken en op deze manier aan te sluiten op de Rode Route langs de zuidkant van de Alpen.

Op de Niederjoch (3.019 meter) bereikt de Route het hoogste punt van de Via Alpina, vlak bij de plek waar “Ötzi” gevonden werd.

Een markante verandering in landschap voltrekt zich door oversteken van het grootste gletsjergebied van Europa, de Ötztaler Alpen, voordat de Route de wandelaar meevoert naar de beboste hoogte van het Inndal.

Dan loopt de weg weer door het kalkgesteente, ditmaal door het Allgäu, waar veel bergboeren landbouw bedrijven. Daar komen ook de Gele, de Rode en de Paarse Routes van de Via Alpina samen in Oberstdorf in Beieren.

Bergmassieven: De Westelijke Julische Alpen – Karnische Alpen – Dolomieten – Ötztaler Alpen – Lechtaler Alpen – Allgäuer Alpen


De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Voor de etappes van de Gele Route van Muggia naar Rifugio Città di Fiume a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Gele Route van Rifugio Città di Fiume naar Oberstdorf a.u.b. hier klikken.

Voor de etappes van de Gele Route in de tegengestelde richting van Oberstdorf naar Rifugio Città di Fiume a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Gele Route in de tegengestelde richting van Rifugio città di Fiume naar Muggia a.u.b. hier klikken.