14 etappes door twee landen: Liechtenstein en Zwitserland

De kortste afstand van de Via Alpina kan als zelfstandige tocht tijdens een vakantie worden gelopen dan wel als verkorting van het volledige traject van Triëst naar Monaco.

Met als vertrekpunt het qua oppervlakte op één na kleinste Alpenland, het Vorstendom Liechtenstein, steekt deze Route het Rijndal over en loopt dan langs een opeenvolging van de mooiste Alpentoppen. Iedere etappe leidt de wandelaar naar een ander dal.

De Route loopt door niet minder dan vijf kantons, waarbij de geologische en culturele veelzijdigheid duidelijk wordt. De Via Alpina komt ook langs de drie symbolische bergtoppen in het Berner Oberland: Eiger, Mönch en Jungfrau.

Het traject van de Groene Route is gelijk aan dat van de Zwitserse Nationale Route nr. 1, die vanaf het eindpunt Lenk nog met vier volgende etappen tot aan Montreux aan de oostelijke oever van het Meer van Genève loopt.

Bergmassieven: Rätikon – Alpen van Midden Zwitserland – Berner Alpen


De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Men kan de Groene Route ook in tegengestelde richting lopen, dus van Lenk naar Sücka. Dit wordt per etappe vermeld op de website van de Via Alpina.