161 etappes, meer dan een heel wandelseizoen, door de acht landen: Italië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco

De Rode Route is een verbindingsroute tussen de acht Alpenstaten. Zij steekt meerdere malen de “Alpenhoofdkam” over om Triëst via Beieren en Liechtenstein met Monaco te verbinden.

De wandelaar kan onderweg vooral in de talrijke natuurgebieden en Nationale Parken de dimensie van de Alpen als grootste Europese natuur- en ecosysteem beleven en de veelzijdigheid van fauna, flora en landschappen ontdekken.

De Route komt langs vele van de hoogste bergtoppen: Triglav, Drei Zinnen, Hochfeiler, Zugspitze, Silvretta, Bernina, Mont-Blanc, de gletsjers van de Vanoise, de Barre des Ecrins… Maar ook de steden aan of in de buurt van de Route (Triëst, Monaco, Feldkirch, maar ook Innsbruck en Briançon) met hun rijke culturele erfenis kunnen worden gezocht. Ver van alle drukte loopt de Route door de afgelegen dorpjes in de Julische en Karnische Alpen, Tessin en de Westelijke Alpen.

De Via Alpina loopt van Triëst, waar zich de meest verscheidene culturele invloeden vermengen – Illyrisch, Romeins, Slavisch, Venetiaans, Habsburgs… – tot aan het Vorstendom Monaco, dat zich tussen de zee en de bergen uitstrekt en op zijn grondgebied buitengewoon vele historische en culturele bezienswaardigheden kent, maar ook hoogstaande recreatiemogelijkheden biedt.

Houten chalets en stenen hutten, berghutten, levendige dorpen en stadjes wisselen elkaar af.

De Rode Route is ook een route van talen; zij getuigt van de historische rol van Alpenpassen als belangrijkste handelswegen. De dialecten houden zich niet aan staatsgrenzen: langs de Via Alpina worden Duits, Italiaans, Frans, Sloveens, maar ook Romantsch, Ladin, Walser, Franco-Provençaals en Occitaans gesproken.

De Route steekt 44 keer landsgrenzen over, maar ook grenzen van de geschiedenis, waar ruïnes van militaire bouwwerken er aan herinneren dat onze vreedzame bergen al te vaak schouwtoneel van lange veldtochten waren.

Bergmassieven: Julische Alpen – Karawanken – Karnische Alpen – Dolomieten – Zillertaler Alpen – Tuxer Alpen – Karwendel – Wetterstein – Lechtaler Alpen – Allgäu – Rätikon – Silvretta – Rhätische Alpen (Graubünden/Ortler) – Lepontische Alpen (Lombardije/Tessin) – Walliser Alpen – Berner Alpen – Chablais – Mont-Blanc – Grajische Alpen (Aostadal/Vanoise) – Dauphiné – Cottische Alpen (Queyras/Monviso) – Maritieme Alpen – Laag Piemonte – Ligurische Alpen


De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Voor de etappes van de Rode Route van Muggia naar St. Martin in Gsies/S. Martino in Casies a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Rode Route van St. Martin in Gsies/S.Martino in Casies naar Schesaplanahütte a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Rode Route van Schesaplanahütte naar Prato Sornico a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Rode Route van Prato Sornico naar Refuge de l’Archeboc a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Rode Route van Refuge de l’Archeboc naar Rifugio Carelli a.u.b. hier klikken.
Voor de etappes van de Rode Route van Rifugio Carelli naar Monaco, Place du Palais a.u.b. hier klikken.

Er bestaat ook de mogelijkheid om de etappes van de Rode Route in de tegengestelde richting af te leggen: van Monaco, Place du Palais naar Muggia. Dit wordt per etappe vermeld op de website van de Via Alpina.