De Via Alpina als leidraad

De wandelaar

Für den Text auf Deutsch klicken Sie bitte hier!
For the text in English please click here!


Wandelen in de bergen

Mijn naam is Pauline. Ik ben in 1958 geboren in Zürich, Zwitserland. Mijn eerste blikken waren dan ook gericht op de Zwitserse Alpen. Deze bergen hebben altijd mijn warme belangstelling gehad, in alle jaargetijden.

In 2017 ben ik begonnen met het volgen van de langeafstandswandeling “Via Alpina” om het imposante berggebied in Centraal-Europa te doorkruisen. Hoe kan dat beter dan te voet! De Via Alpina staat voor een langeafstandswandeling door de Alpen van Triëst in Noordoost-Italië door alle Alpenlanden naar Monte-Carlo in het Vorstendom Monaco. De Via Alpina staat ook voor een organisatie, een internationale overeenkomst en een uitgebreide website. Hierover later meer op de pagina De Via Alpina.

In december 2019 en januari 2020 heb ik een indrukwekkende reis gemaakt naar Nieuw-Zeeland – naar de Nieuw-Zeelandse Alpen! Hierover meer op de pagina Nieuw-Zeelandreis 6 december 2019 – 5 januari 2020 met daarin de reisverhalen.

De Coronapandemie die begin 2020 losbarstte heeft ons allen getroffen en velen van ons belemmerd in het reizen. Hierdoor ben ik dicht bij huis gebleven: ik heb de verbinding gelegd tussen de bergen en Nederland. Mijn wandelingen gingen, en gaan nog steeds, langs de rivier de Rijn, die in de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden, de noordelijke grens van het Rijk vormde (de Romeinse Limes), en over de “bergen” in Nederland… Dit levert eveneens boeiende wandelingen op die ik in reisverhalen hop: deze zijn opgenomen in De Alpen en de Lage Landen.

Tekst en beeld

De teksten in het hoofdstuk De Via Alpina met daarin de beschrijvingen van de vijf routes met de in totaal meer dan 342 etappes van de Via Alpina (De Routebeschrijvingen) heb ik overgenomen van de officiële website van de Via Alpina (www.via-alpina.org) en naar mijn beste kunnen uit het Duits in het Nederlands vertaald. Deze teksten zijn cursief gedrukt.

De website van de Via Alpina is opgesteld in vijf talen, de vier officiële talen die in het Alpengebied worden gesproken (Duits, Frans, Italiaans en Sloveens) en het Engels. Ik heb gemerkt dat de communicatie in het kader van het wandelproject niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels verloopt. Daarom heb ik besloten om mijn blogs en de verdere informatie behalve in het Nederlands ook in het Duits en het Engels op te stellen en daartoe de nodige hyperlinks aan te leggen.

Verder heb ik op verschillende plaatsen onder de (korte) beschrijvingen van de etappes van de Via Alpina (onder De Routebeschrijvingen) ook hyperlinks aangebracht. Dit zijn niet alleen externe links naar de desbetreffende etappe in de officiële website van de Via Alpina, maar ook naar onderwerpen die voor die etappe van belang kunnen zijn. Als ik een etappe heb gelopen breng ik onder de omschrijving een interne link aan naar het bericht dat ik over deze etappe schrijf.

De afbeeldingen zijn afkomstig van diverse bronnen op internet en uit eigen bezit (vooral bij de berichten). Iedere afbeelding kan met één muisklik worden geopend in een nieuw tabblad en met een klik op het pijltje naar links weer worden gesloten. Onder iedere afbeelding die niet van mijzelf is staat de bron (al dan niet verkort weergegeven) met een hyperlink naar de betreffende pagina op internet. Daar staat ook de maker van de afbeelding vermeld. Ik meen dat ik daarmee heb voldaan aan de eisen van het copyright. De header van deze website komt van pixabay.com, een panorama uit de Zuidelijke Alpen rond Barcelonnette in het Franse departement Alpes-de-Haute-Provence (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur).

Disclaimer

De inhoud van mijn berichten komt geheel voor mijn verantwoordelijkheid: zij geeft mijn persoonlijke meningen en observaties weer. Hoewel ik vanzelfsprekend de nodige precisie heb betracht in het weergeven van de informatie, blijven gebruik en toepassing hiervan voor ieders eigen rekening en verantwoordelijkheid. Er is immers altijd voorzichtigheid geboden bij het wandelen in de bergen en zeker in hooggebergte als de Alpen: het brengt de nodige risico’s met zich. De vraag die mijn leidraad is, luidt: “Waarom zouden andere mensen hun leven moeten wagen om mij te redden uit problematische situaties die ik door dommigheid, onvoorzichtigheid en/of roekeloosheid zelf heb veroorzaakt?“Voor mij is het antwoord: “Ik kan geen geldige reden bedenken…“.

1 reactie

  1. Han Messie

    Dag Pauline,

    Ben het er mee eens dat voorzichtigheid in het Hooggebergte is geboden.
    Maar ja, veel mensen hebben er juist genoegen of zelfs plezier in om het gevaar, voor zover mogelijk, uit te dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Wandelen in de bergen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑