De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.


Etappe A1: Tržaška koča na Doliču–Aljažev dom v Vratih

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h00        afstand:    8,5 km        hoogteverschil:    ↑  228m  ↓  1.345m

De Paarse Route leidt eerst door het hooggebergte van de Julische Alpen, vlak langs de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2.864 m), die men met een omweg vanaf de Via Alpina kan beklimmen. Wie goed kijkt ontdekt hier twee bekende bloemen – de Triglav roos (die volgens de legende is ontstaan uit het bloed van de witte gems met de gouden hoorns) en de edelweiss. De afdaling van de Luknja Pas loopt onder langs de noordkant van de Triglav.

Triglav
De Berg Triglav
nl.wikipedia.org/wiki

Het beginpunt van deze Etappe is tevens het eindpunt van Etappe R12 (heen) en het beginpunt van R13 (heen) van de Rode Route.


Etappe A2: Aljažev dom v Vratih–Dovje

zwaarte:    I        wandeltijd:    2h30        afstand:    10,8 km        hoogteverschil:    ↑  22m  ↓   351m

Men verlaat het hooggebergte en trekt door het grandioze Vratadal, dat wordt omgeven door bergen van meer dan 2.000 m hoog. Grotendeels loopt men in het bos over een asfaltweg die van Aljažev Haus door het dal naar de waterval Peričnik voert. De in twee gedeelten naar beneden stortende waterval is alleen al in het onderste gedeelte 52 m hoog. Aan het einde van het dal verlaat men het enige Sloveense Nationale Park, het Triglav Nationale Park.

Jakob Aljaž’s Hut in het Vratadal
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A3: Dovje–Koča na Golici

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h30        afstand:    12,7 km        hoogteverschil:    ↑  1.391m  ↓  462m

Nu gaat men naar de Karawanken. De Route voert over de zuidkant van het bergmassief en zijn plantengroei. Men loopt overwegend door bossen en over weiden; af en toe steekt men enkele alpenweiden over. Op de bergkam tussen Rožca en Golica kan men nog grazend vee aantreffen. De beroemde bloeiende weiden van de Golica zijn vooral in mei een belevenis.

Zicht op de Oostelijke Karawanken vanaf Hochstuhl/Stol
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A4: Koča na Golici–Prešernova koča na Stolu

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h25        afstand:    13,6 km        hoogteverschil:    ↑  759m  ↓  161m

Deze etappe biedt prachtige uitzichten op de Gorenjska regio en op het Oostenrijkse Karinthië. De weg verloopt over niet al te steile zuidhellingen. Omdat men over een bergkam loopt, moet men meerdere malen klimmen en afdalen. Aan de noordkant zijn gedeelten met afgronden, die zelfs wat angstaanjagend zijn. Vooral het laatste gedeelte over de Bergkam van de Belščica is schitterend.

Begunjščica gezien vanuit Bled
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A5: Prešernova koča na Stolu–Roblekov Dom

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h15        afstand:    7,4 km        hoogteverschil:    ↑  457m  ↓  1.022m

Deze etappe gaat door het hooggebergte. Over puinhellingen en rosten daalt men af in het gletsjerdal Zelenica, waar skipisten zijn aangelegd. In de winter is het hier erg levendig, in de zomer wordt men alleen maar door koeien begroet. Men loopt voornamelijk over een rotspad. Nadat men het dal relatief snel is overgestoken, klimt men naar een volgende berg van tweeduizend meter – de Begunjščica.

Lake Zelenci, Slovenia
Het meer van Zelenici met in de verte de Ponce Bergen
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A6: Roblekov Dom–Koča na Dobrči

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h30        afstand:    8,1 km        hoogteverschil:    ↑3  10m  ↓  471m

Men wandelt eerst gemoedelijk over de zuidhelling van de Begunjščica. Dan volgt een afdaling naar de Preval Pas. In de nog actieve alpenboerderij staan melk, kaasproducten en dranken klaar. De daaropvolgende klim maakt men zonder grote problemen. Ergens komt men bij het uitzichtpunt op de Ukanov štruc onderaan de berg Čisovec. De weg loopt grotendeels door het bos.

De Roblekov Hut
sl.wikipedia.org/wiki

Etappe A7: Koča na Dobrči–Tržič

zwaarte:    II        wandeltijd:    2h30        afstand:    8,1 km        hoogteverschil:    ↑1  0m  ↓  961m

Geologisch gezien bevindt men zich nu al in het gebied van het derde hooggebergtemassief van Slovenië, in de Kamniker-Savinjer Alpen (Steiner Alpen). Men zal diens hoogste bergen die men ziet als men naar het oosten kijkt, niet bereiken. Men daalt over meerdere alpenweiden af in het Tržič dal.

Tržič, Slovenia
Het oude stadscentrum van Tržič
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A8: Tržič–Dom pod Storžičem

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h30        afstand:    9,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.151m  ↓  526m

Deze etappe keert vanuit het geciviliseerde dal naar de ongerepte natuur terug. Zij begint met een steile klim en vervolgt met een mooie wandeling over de bergkam van de Kalška Berg. Naar boven kijkend ziet men de eenzame berg Storžič (2.132 m). Onderweg naar Mala Poljana kan men van de Via Alpina afwijken om de top van de Storžič te beklimmen. Van deze beslissing krijgt men zeker geen spijt.

De berg Storžič
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A9: Dom pod Storžičem–Zgornje Jezersko

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h25        afstand:    16,9 km        hoogteverschil:    ↑  770m  ↓  1.025m

Deze etappe gaat in het begin over gemakkelijke bospaden, weiden en de Javorniški pas naar de Javornik Alm. Hier heeft men uitzicht op een rotsmassief, de berg Stegovnik, waar men naar toe klimt over de bergkam. Men maakt van de gelegenheid gebruik om te genieten van het uitzicht op Jezersko en op de bergwanden van de Jezerska Kočna en de Grintovec. Het laatste gedeelte van de etappe loopt over een weg door het dal.

Zicht op Jezersko
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A10: Zgornje Jezersko–Eisenkappler Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h20      afstand:    25,4 km        hoogteverschil:    ↑  1.672m  ↓  995m

Dit wordt een erg mooie etappe met prachtige uitzichten over het hoogste deel van de Steiner Alpen, vooral als men over de Krainer Steig naar de top van de Kärntner Storschitz gaat. Hiervoor moet men vast ter been en zonder hoogtevrees zijn. In Trögern kan men gezellig uitrusten, voordat men door het natuurreservaat Trögerner Klamm verder loopt en bergop naar de Eisenkappler Hut gaat.

Kärntner Storschitz met het Plebiszitkreuz
www.alpenvereinaktiv.com

Etappe A11: Eisenkappler Hütte–Riepl

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h50        afstand:    18,6 km        hoogteverschil:    ↑  829m  ↓  1.173m

Na een klim in de ochtend naar Hoch Obir, waarvan men zeker geen spijt zal krijgen, loopt men van de Eisenkappler Hütte over de Langeafstandsroute 03 naar beneden naar Bad Eisenkappel, de meest zuidelijke gemeente met marktrechten in Oostenrijk. De druipsteengrotten van Obir zijn echt een bezoek waard voordat men door de Lobnigkloof over de weiden en door de bossen verder naar Riepl gaat.

Bad Eisenkappel: de druipsteengrotten van Obir bij het Sintersee meer
www.bad-eisenkappel.info

De druipsteengrotten van Obir


Etappe A12: Riepl–Bleiburg

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h35        afstand:    km        hoogteverschil:  ↑  936m  ↓  1.695m

Een inspannende etappe staat op het programma, maar zij is erg de moeite waard. De klim naar de Feistritzer Spitze is inspannend, maar het uitzicht overweldigend. Naar het zuidoosten gaande, komt men vlak bij de Oostenrijks-Sloveense grens, voordat men over skipisten bij de Herberg Siebenhütten aankomt. Vanaf hier gaat men steil bergaf tot aan Feistritz ob Bleiburg. Is deze afdaling achter de rug, dan is de tocht gemakkelijk tot men Bleiburg bereikt.

De Kerk van Bleiburg
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A13: Bleiburg–Lavamünd

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h05        afstand:    19,3 km        hoogteverschil:    ↑  649m  ↓790m

Deze etappe kent geen al te grote hoogteverschillen (het hoogste punt ligt op iets meer dan 1.000 meter). Het grootste gedeelte van de route loopt door bossen, slechts zelden heeft men vrij uitzicht. Op één punt komt men direct aan de Oostenrijks-Sloveense grens. Een grenssteen verwijst daarnaar.

Lavamünd: straatbeeld met kerktoren
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A14: Lavamünd–Soboth

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h00        afstand:    18,7 km        hoogteverschil:    ↑  1.289m  ↓  579m

Vanaf Lavamünd loopt de weg vooral door het bos. Tussendoor zijn er open plekken en kan men van het mooie uitzicht in het Draudal genieten. Op de “Weintrattl” komt men aan het hoogste punt van de pelgrimsroute Mariazeller Weg (nr. 6). Bij Höllgraben steekt men de grens over tussen Karinthië en de Steiermark. Na een laatste klim bereikt men het kleine, rustige plaatsje Soboth.

Achter het Millstadt meer ligt het dal van de Drau
nl.wikipedia.org/wiki

Mariazeller Weg (nr. 6)


Etappe A15: Soboth–Eibiswald

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h50        afstand:   24,2 km        hoogteverschil:    ↑5  62m  ↓1.235m

Langzaam bergaf gaand verlaat men de mooie gemeente Soboth. Een groot gedeelte van de etappe voert door het bos, gedeeltelijk direct langs de Sloveense grens tot aan de Radlpas. Daarna verlaat de Via Alpina de grensstreek en gaat over velden en weiden naar Eibiswald, een plaats waar naast de Via Alpina drie langeafstandswandelingen van Oostenrijk samenkomen.

Het stuwmeer van Soboth
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A16: Eibiswald–Schwanberger-Brendlhütte

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h30        afstand:    21,7 km        hoogteverschil:  ↑1.400m  ↓  210m

Nu gaat men weer naar het gebergte! De etappe loopt door de mooie plaats St. Oswald aan de voet van de Koralpe en langs de Kapel van St. Katharina in der Wiel naar de Schwanberger-Brendl Hut. Ongeveer 1.200 hoogtemeters moeten worden afgelegd, waarbij men bij deze route vol afwisseling door bossen, over weiden en velden gaat en steeds weer langs traditionele boerderijen komt.

De Koralpe vanuit het westen gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A17: Schwanberger-Brendlhütte–Koralpenhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:    2h45        afstand:  1  0,3 km        hoogteverschil:  ↑4  57m  ↓5  

Vanaf de Schwanberger-Brendl Hut loopt de Via Alpina over vriendelijke alpengraslanden precies langs de grens tussen de bondlanden Karinthië en Steiermark naar het Koralpenhaus. Daarbij heeft men prachtige vergezichten over het gehele Lavantdal. Men steekt de Glitzfels (1.829 m) over, evenals de toppen van de Kleine Frauenkogel en van de Ochsenstein.

Zicht op het Lavant dal
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A18: Koralpenhaus–Pack

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h05        afstand:  2  8,2 km        hoogteverschil:    ↑447m  ↓  1.307m

Vanaf het Koralpenhaus over de Grosse Speikkogel (2.140 m), door de Weinebene tot aan de Stoff Hut: deze etappe kent zeer afwisselende landschappen. Aanvankelijk volgt de Via Alpina de weg over de bloemrijke alpenweiden van de Weinebene en de Handalm, daarna leidt de weg langzaam dalend steeds meer door het bos over de Hebalm en naar de Pack Pas.

Het Koralpenhaus
www.alpenvereinaktiv.com

Etappe A19: Pack–Salzstiegelhaus

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h25        afstand:    19,1 km        hoogteverschil:  ↑  765m  ↓  339m

Deze etappe leidt over de brede alpenweiden van de Hirscheggeralm en biedt wondermooie panorama’s. Over de Peterer Pas bereikt men het Salzstiegelhaus bij de Hirschegger Pas. Het verblijf belooft door het vele handwerk en oog voor detail aan de binnen- en buitenkant erg plezierig te worden.

Het kruis op de top van de Peterer Riegel
www.alpenverein.at

Etappe A20: Salzstiegelhaus–Gaberl

zwaarte:    I        wandeltijd:    2h00        afstand:    9,7 km        hoogteverschil:    ↑  144m   ↓138m

Deze etappe belooft een gemakkelijke wandeling te worden door de bossen en over de bergweiden van de Stubalpe. Door de Rappoldkogel (1.928 m) te beklimmen heeft men een schitterend alternatief voor de weg door het bos en krijgt men een mooi uitzicht over het bosrijke Steiermark als ook een blik op de volgende alpenweide, waar het Alte Almhaus tot een pauze uitnodigt.

De Rappoldkogel
www.alpenvereinaktiv.com

Etappe A21: Gaberl–Knittelfeld

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h50        afstand:    26,9 km        hoogteverschil:    ↑  430m  ↓   1.332m

Wederom is de volgende etappe erg mooi en vol afwisseling. Van Gaberl loopt de Via Alpina door bebost gebied naar de Turneralm en Steinplan, het hoogste punt van deze etappe. Daarna gaat men over een slechts gedeeltelijk met bomen begroeide bergrug, waar men steeds weer een blik in de dalen kan werpen, voordat men naar Rachau afdaalt en over de Gobernitzberg naar Knittelfeld gaat.

Zicht op Knittelfeld vanuit het zuiden
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A22: Knittelfeld–Ingering II

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h10        afstand:    18,5 km        hoogteverschil:    ↑  702m   ↓489m

De etappe van Knittelfeld over Seckau naar Ingering II heeft het nodige te bieden. Op de Tremmelberg, het hoogste punt van de etappe, staat een reusachtige houten constructie, die geïnspireerd is op de twee torens van de Benedictijnse Abdij van Seckau. De wandelaar krijgt hier een prachtig uitzicht over de Gleinalm, Stubalpe en de Seckauer Alpen.

De uitkijktorens op de Tremmelberg
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A23: Ingering II–Trieben

zwaarte:     I        wandeltijd:    9h40        afstand:    34,8 km        hoogteverschil:  ↑ 982m  ↓  1.139m

Nu staat de tocht door de Seckauer Alpen op het programma. Het meer van Ingersee is daarbij een eerste hoogtepunt van deze etappe. Het ligt als een juweel in het landschap, waarin de bergen zich spiegelen. Door een licht gemengd alpien bos en over bergweiden komt men in het Kettentörl, vanaf waar men van een indrukwekkend uitzicht over de dalen van Ingering en Trieben kan genieten.

De Ingeringsee
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A24: Trieben–Admont

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h25        afstand:    11,7 km        hoogteverschil:    ↑  441m  ↓  509m

De tocht van Trieben naar Admont over de Kaiserau is gemakkelijk en niet erg lang. De doorgang die al in vroegere tijden voor het vervoer van zout uit het nabijgelegen Hall naar het zuiden werd gebruikt, bewijst nu zijn nut voor de Via Alpina. De herberg Nagelschmiede, toen en nu in gebruik, nodigt uit tot een pauze, voordat men het natuurpark gemeente Admont met zijn wereldberoemde kloosterbibliotheek, binnengaat.

Het Benedictijner Stift Admont
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A25: Admont–Spital am Pyhrn

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h25        afstand:    18,6 km        hoogteverschil:    ↑  680m  ↓  674m

Van de ene gemeente met een nationaal park naar de volgende is het motto voor deze etappe. Langs het educatieve Zoutpad met de prachtige bergcoulisse van de Haller Mauern komt men bij het Rohrauerhaus en steekt daarbij de grens tussen de twee bondstaten Steiermark en Oberösterreich over. De Dr.-Vogelsang kloof is iets bijzonders: men kan door deze kloof tot naar Spital am Pyhrn afdalen.

Zicht op de Haller Mauern vanuit het zuidoosten
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A26: Spital am Pyhrn–Zellerhütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h35        afstand:    18,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.698m  ↓  777m

De etappe biedt naast het Gewässerlehrpfad op de weg van Spital am Pyhrn naar het dalstation van de kabelbaan, het beschermde natuurgebied Wurzeralm en het idyllische Brunnsteinermeer, ook nog een hoogalpien karakter: de Toter Mann en eventueel ook de Warscheneck, die een uitstekende rondblik garandeert.

Zicht op de Warscheneck bergketen
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A27: Zellerhütte–Hinterstoder

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h35         afstand:    13,4 km        hoogteverschil:    ↑  143m  ↓  

De afdaling naar Vorderstoder is in het begin erg steil, maar het bergpanorama vergoedt veel van de inspanningen, want de gemeenten Vorder- en Hinterstoder liggen aan de voet van het overweldigende Prielmassief en van het Sengsengebergte.

Zicht op het Sengsengebergte vanaf de Hofalm
de.m.wikipedia.org/wiki

Etappe A28: Hinterstoder–Prielschutzhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h30        afstand:    8,9 km        hoogteverschil:↑  851m  ↓  15m

Deze etappe leidt rechtstreeks door het hart van het Totes Gebirge naar het Prielschutzhaus aan de voet van de machtige Grosse Priel (2.515 m). In het begin gaat het nog gemakkelijk tot aan het einde van het dal van de Krumme Steyr, langs de Schieder Weiher en de waterval van de Klinseralm en daarna in krappe haarspeldbochten door de Polsterlucke naar boven naar het Prielschutzhaus.

De Grosse Priel
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A29: Prielschutzhaus–Pühringer Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h00        afstand:    14 km        hoogteverschil:    ↑  704m  ↓  503m

De route vanaf het Prielschutzhaus naar de Pühringer Hut gaat voornamelijk door hoogalpien terrein. Op ca. 1.900 meter boven zeeniveau en onderaan de 2.216 meter hoge Rotgchirr steekt men de grens tussen Oberösterreich en Steiermark over. Men loopt over een karsthoogplateau – daarom moet men er al in Hinterstoder aan denken om voldoende water mee te nemen.

Zicht op de Spitzmauer (links) vanuit het Stoderdal
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A30: Pühringer Hütte–Loserhütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h10        afstand:    19,7 km        hoogteverschil:    ↑  740m  ↓  841m

Ook deze etappe toont duidelijk de karaktertrekken van het karstlandschap van het Totes Gebirge. Het eerste deel tot aan het Albert-Appel Haus leidt over rotsig, open terrein, dat deels door lage bossen van bergdennen wordt onderbroken. Daarna gaat de weg pas naar beneden; men bereikt de boomgrens en daarmee de schaduw van de bomen.

Karstformaties bij het Totes Gebirge
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A31: Loserhütte–Bad Goisern

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h05        afstand:    18,8 km        hoogteverschil:    ↑  524m  ↓  1.535m

Dit is een etappe met duidelijk veel bos. In het begin gaat de weg steil naar beneden, maar daarna wordt het snel gemakkelijker, voordat men in de richting van de Sandlingalm weer bergop gaat. Een omweg over de Sandling is bij goed weer een variant die de moeite waard is. Vlak voor de Lambacher Hut steekt men de grens tussen de bondslanden Steiermark en Oberösterreich over.

De berg Loser gezien vanuit Altaussee
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A32: Bad Goisern–Gosau

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h25        afstand:     13,7 km        hoogteverschil:    ↑  1.074m  ↓  810m

Deze etappe doet wat ze belooft: na de klim naar de Goiserer Hut kan men van daaruit genieten van een fantastisch uitzicht over het Totes Gebirge, de Dachstein en het Traundal. Men heeft een nog indrukwekkender uitzicht vanaf de Hochkalmberg (1.833 m) die slechts één uur lopen verwijderd is en waarvan de beklimming zeer aan te raden is.

Het Dachstein Massief in vogelvlucht
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A33: Gosau–Theodor-Körner Hütte

zwaarte:    I        wandeltijd:    4h05        afstand:    13,1 km        hoogteverschil:    ↑  844m  ↓  156m

Deels door bossen, deels over alpenweiden voert de Via Alpina de wandelaar over de zogeheten Herrensteig naar de Gablonzer Hut, die niet alleen een indrukwekkend uitzicht op het Voorste Gosaumeer biedt, maar ook als uitgangspunt dient voor de beklimming van de zeer panoramische Grosse Donnerkogel (2.055 m), én voor talrijke bergklimtoeren in de Gosaukam.

De Gosau bergkam met de Gablonzer Hut
commons.wikimedia.org/wiki