De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒

Etappe A34: Theodor-Körner Hütte–Lungötz

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h50        afstand:    19,2 km        hoogteverschil:    ↑  334m  ↓  968m

Men is nog steeds onderweg in het machtige Dachsteinmassief, aan de linkerhand de bergkam van de Gosau. Dan komt al snel de bekende berg Bischofsmütze (2.458 m) in zicht. Als men eenmaal de klim naar de Stuhlloch heeft afgelegd, wordt de weg gemakkelijker en komt men bij de splitsing naar de Hofpürgl Hut, die tot een pauze uitnodigt. Over alpenweiden en door bossen daalt men af in het Lammer dal.

De berg Bischofsmütze
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A35: Lungötz–Werfen

zwaarte:    I        wandeltijd:    7h50        afstand:    26,7 km        hoogteverschil:    ↑ 932m  ↓  1.233m

Deze etappe vormt een met recht gemakkelijke wandeling over de uitgestrekte graslanden van de Koreialm en de drie toppen van de Brandberg, die steeds weer prachtige vergezichten biedt op de Dachstein, het Tennengebergte, de Hochkönig en de Hohen en Niederen Tauern.

Het Tennengebergte
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A36: Werfen–Arthur Haus

zwaarte:    I        wandeltijd:    4h20        afstand:    14 km        hoogteverschil:    ↑  1.156m  ↓  153m

Vanaf Werfen gaat de tocht verder over de plaats Griessl en door bossen bergop naar de Mitterfeldalm. De bergweide is mooi gelegen, ingebed in het overweldigende bergpanorama van Tennengebergte en Hochkönig. Vanaf de Mitterfeldalm gaat ook de hoofdweg naar de top van de Hockkönig, waarvan de beklimming echter is voorbehouden aan geoefende bergbeklimmers. Over alpenweiden loopt men verder naar het Arthurhaus.

De Hochkönig (2.941m) vanuit het zuiden gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A37: Arthur Haus–Erich Hütte

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h30          afstand: &nbs  p;10,5 km        hoogteverschil:    ↑223m    ↓  188m

Vanaf het Arthur Haus gaat men over licht stijgende en dalende wegen onderlangs de rotswanden van de Mandl van de ene kleine alpenweide naar de volgende en geniet daarbij van het schitterende uitzicht op de indrukwekkende Hochkönig. Over de Mitterbergalm, de Riedingalm en de Widdersbergalm komt men bij de Schönbergalm, waar de Erich Hut staat.

De Widdersberg (l.) en de Hoadl (r)
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A38: Erich Hütte–Maria Alm

zwaarte:    I        wandeltijd:    4h35        afstand: &  6,6 km        hoogteverschil:  ↑  424m  ↓  1.158m

Op dezelfde manier als bij de vorige etappe loopt men verder door lichte bergbossen en over alpenweiden naar de Mitteregg- en Pichalm. Dan laat men het prachtige Hochkönigmassief achter zich en gaat bergaf naar Hinterthal. Men komt dan over de Jufenalm in Maria Alm, het bekende toeristen- en bedevaartoord. Daar doemt alweer het volgende indrukwekkende gebergte op: het Steinerne Meer.

Uitzicht over het “Steinernes Meer” (de Zee van Steen)
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A39: Maria Alm–Riemannhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:          4h25        afstand:    10,1 km        hoogteverschil:    ↑  1.329m  ↓  0m

De weg leidt eerst door de bebouwde kom van Maria Alm en langs de Griessbach direct naar de voet van het Steinerne Meer. De klim naar het Riemannhaus is nogal steil. Talrijke stenen treden vergemakkelijken het beklimmen van de massieve kalkmuur tot aan de Ramseidener Scharte.

Parochiekerk van Maria Alm met het “Steinernes Meer” op de achtergrond
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A40: Riemannhaus–Kärlingerhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:    1h40      afstand:    7 km        hoogteverschil:    ↑  35m  ↓  582m

De etappe door het Steinerne Meer is zeer indrukwekkend. Grillige karstformaties en schaarse begroeiing zijn kenmerkend voor deze woestijnachtige hoogvlakte. Bij de Baumgartel steekt men de grens met Duitsland over en ook de grens van het Nationale Park Berchtesgaden. De plantengroei wordt weelderiger en men komt in de laagte van de Funtensee, waar al zo menig kouderecord is gebroken.

De noordoever van de Funtensee met het Kärlingerhaus in Beieren
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A41: Kärlingerhaus–Königssee

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h05        afstand:    15,8 km        hoogteverschil:    ↑  137m  ↓  1.170m

Vanaf het Kärlingerhaus loopt de weg (de “Saugasse”) over meer dan 36 haarspeldbochten naar beneden. De weg is stenig, maar niet gevaarlijk. Waar het weer wat vlakker wordt, komt men langs de waterval van Schrainbach en heeft men een prachtig uitzicht op de Königssee. Een bijzonderheid van deze etappe vormt de bootreis van St. Bartholomä tot aan Königssee.

De Königssee net na zonsopkomst
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A42: Königssee–Engedey

zwaarte:    II        wandeltijd:          3h10        afstand:    9 km        hoogteverschil:    ↑  591m  ↓  607m

Deze etappe gaat vanuit de mooie plaats Königssee langs de legendarische rodelbaan naar de Grünstein Hut op 1.196 meter. Meen loopt voornamelijk door lichte bergbossen tot men in open gebied komt. Daar heeft men vrij zicht op de Königssee en de indrukwekkende Watzmann. Langs de herberg Hammerstiel leidt de weg naar beneden naar het bijna lieflijk aandoende oord Engedey.

De Watzmann met “vrouw” (links) en “kinderen” (midden)
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A43: Engedey–Neue Traunsteiner Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h50        afstand:    18,2 km        hoogteverschil:    ↑1.141m    ↓  423m

Iets bijzonders op deze etappe is de wandeling over de Soleleitungsweg: niet alleen dat deze op de zonzijde van de Ramsau is aangelegd en een schitterend panorama biedt, men kan ook allerlei wetenswaardigheden lezen over het voormalige leidingensysteem van de “Sole”, het zoute water dat uit de bergen komt. Het tweede gedeelte van de wandeling loopt weer naar boven, door wat meer alpien terrein, langs de grens van het Nationale Park, tot aan de Neue Traunsteiner Hut.

De eeuwenoude Hindenburglinde bij Ramsau met de Reiteralpe op de achtergrond
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A44: Neue Traunsteiner Hütte–Unken

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h20        afstand:    12 ,7km        hoogteverschil:    ↑  86m  ↓1.110m

Over alpenweiden en door bergbos van naald- en loofbomen gaat de weg naar beneden tot aan Reit in het bondsland Salzburg. Langs de Gaissteig voert de Via Alpina over houten plankieren en smalle paden door de indrukwekkende Innersbacher-Klamm, de Saalach volgend naar Unken.

Het dal van de Saalach en Hinterglemm
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe A45: Unken–Ruhpolding

zwaarte:      II          wandeltijd:         8h30       afstand:   27,4 km          hoogteverschil: ↑ 1.131m   ↓ 1.024m

Een fantastische etappe staat op het programma, met niet alleen alpien terrein bij de Peitingköfl, prachtige hooggelegen alpenweiden en het rustige Heutal, maar ook met de indrukwekkende waterval, de Staubfall. De weg loopt achter(!) de waterval door. Een grote belevenis en in warme dagen bijzonder plezierig.

Zicht op Ruhpolding
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A46: Ruhpolding–Marquartstein

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h20        afstand:    21,9 km        hoogteverschil:    ↑  1.704m  ↓  1.812m

Tijdens deze etappe van Ruhpolding naar Marquartstein komt men meteen twee van de essentiële bergen met uitzicht in Beieren tegen: de Hochfelln en de Hochgern. Het prachtige panorama maakt veel goed van de inspanningen die men doet om de top te bereiken. Men kan zich enigszins ontzien door de Hochfellnbahn te nemen.

Zicht op de Chiemsee vanaf Hochfelln
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A47: Marquartstein–Kampenwand Bergstation

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h35        afstand:    11,8 km        hoogteverschil:    ↑  1.235m  ↓  328m

Dit is een etappe met een duidelijk alpien karakter. Gaat de weg in het begin nog rustig aan naar boven door bergbos van naald- en loofbomen (of men kiest voor het gemak van de Hochplattenlift), al snel wordt de weg rotsiger en deels ook gevaarlijker. De Via Alpina loopt onder de Hochalpkopf en de rotsige Raffen door, voordat de kleine Steinlingalm tot een pauze uitnodigt.

Aan de voet van de Kampenwand
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A48: Kampenwand Bergstation–Prienerhütte

zwaarte:    II        wandeltijd:          3h10        afstand:    14,3 km        hoogteverschil:    ↑  648m  ↓  678m

De etappe vanaf de Kampenwand tot aan de Priener Hut brengt schitterende vergezichten en mooie alpenweiden met zich. Over een korte afstand, de klim naar de Weitlahnerkopf, is de weg echter met kabels gezekerd; hier moet men vast ter been zijn. Omdat deze etappe relatief kort is, kan men een omweg maken over de Geigelstein: de beloning is een wonderschoon panorama over het Kaisergebergte.

De noordwand van de Wilder Kaiser
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A49: Prienerhütte–Spitzsteinhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:          3h30        afstand:  12,2 km        hoogteverschil:    ↑  587m  ↓  750m

De etappe vanaf de Priener Hut over Sachrang naar het Spitzsteinhaus is gemakkelijk en niet te lang. Daarom heeft men de gelegenheid om in Sachrang het Peter-Müllner Museum te bezoeken. Van Sachrang gaat de tocht verder over de Obermoosalm en de Mesmeralm, deels over weiden, deels door bossen bergop naar het Spitzsteinhaus, dat weer op Oostenrijks grondgebied ligt.

De Spitzstein vanuit het zuiden gezien
de.wikipedia.org/wiki

Peter Müllner Museum in Sachrang


Etappe A50: Spitzsteinhaus–Oberaudorf

Over de Erlerberg leidt deze etappe naar beneden naar het kleine Tiroler dorp Erl, dat vawege de Passionsfestspiele een hoge mate van bekendheid geniet – tot ver buiten de grenzen van Tirol. Via de oude houten brug steekt men de rivier de Inn over, die hier de grens vormt tussen Oostenrijk en Duitsland, en bereikt men Oberaudorf, bekend van de Oberaudorf-Reisacher Musiktage.

Zicht op het dorp Erl in Tirol vanuit het zuidoosten
de.wikipedia.org/wiki

Passionsspiele van Erl


Etappe A51: Oberaudorf–Brünnsteinhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h15        afstand:    8,5 km        hoogteverschil:    ↑  932m    ↓  91m

Opnieuw een gemakkelijke etappe, vooral als men vanuit Oberaudorf met de stoeltjeslift naar Hocheck gaat. Meestentijds loopt men eenvoudig door het schaduwrijk bos. Pas de laatste 500 hoogtemeters stellen eisen. Hier wordt de weg steil en voor een deel rotsachtig tot men het Brünnsteinhaus bereikt.

Zicht op Oberaudorf vanaf de Auerburg
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A52: Brünnsteinhaus–Rotwandhaus

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h05        afstand:    17,8 km        hoogteverschil:    ↑  1.482m  ↓1.079m

Met deze lichte, maar toch wel lange etappe verlaat men de veel belopen paden van het Wendelsteingebergte en gaat naar het hart van de Schlierseer Bergen. In het begin loopt het gemakkelijk over de alpenweiden van de Himmelmoosalm, maar later volgt de klim naar de Traithen. Van daaruit gaat de weg naar beneden het Ursprungstal in en aan de overkant weer bergop naar het Rotwandhaus.

De berg Wendelstein vanuit het westen gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A53: Rotwandhaus–Sutten

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h00        afstand:    12,4 km        hoogteverschil:    ↑  500m  ↓  1.234m

Deze etappe biedt alles waarvan het hart van een wandelaar sneller gaat kloppen: van alpien terrein, dat een vaste tred verlangt, naar de Taubenstein, tot aan de lieflijk aandoende Spitsingsee, het prachtige weidenlandschap van de Stümpflingalm en de afdaling naar Sutten. Een individuele routeplanning is mogelijk door de aanwezigheid van meerdere gelegenheden om te overnachten en te eten.

De Rotwand vanaf de Auerspitz gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A54: Sutten–Kreuth

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h50        afstand:    13,12 km        hoogteverschil:    ↑  823m  ↓  1.038m

Kenmerkend voor deze etappe zijn de vele bossen. Maar vanaf de Riedereckalm wordt het bos dunner en krijgt men de Risserkogel en de Grubeneck te zien. Vanaf de Risserkogel kan men genieten van een prachtig uitzicht over de Tegernsee. Niet lang daarna duikt men weer het schaduwrijke bos in en vervolgt de route tot aan Kreuth.

De Tegernsee in vogelvlucht
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A55: Kreuth–Lenggries

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h50        afstand:    25,5 km          hoogteverschil:    ↑  1.232m  ↓  1.333m

De etappe van Kreuth naar Lenggries is relatief lang, maar ook heel mooi en panoramisch. Lange tijd loopt men door het bos en kan bij het Hirschberghaus uitrusten en van het koele water van de Schwarzenbach genieten. Op de berg Seekarkreuz heeft men een prachtig uitzicht, voordat men door het Hirschbach dal naar Lenggries wandelt.

Zicht vanaf de berg Seekarkreuz naar Lenggries
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A56: Lenggries–Tutzinger Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h00        afstand:    12,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.225m  ↓  582m

Vanaf Lenggries gaat de Via Alpina naar het westen weer verder over de Kaiser-Maximilian Weg naar boven naar de Brauneck. Wie de lange klim door het bos liever niet wil maken, kan ook de Brauneck-Bergbahn nemen. Vanaf de Brauneck is het een behaaglijke wandeling op een hoogte van 1.400 tot 1.500 meter door dennenbossen, alpenweiden en het ruige gebied langs de Benediktenwand.

Het Kocheler Moor met de Benediktenwand op de achtergrond
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A57: Tutzinger Hütte–Herzogstand

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h15        afstand:    12,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.327m  ↓  1.084m

De etappe loopt vanaf de Tutzinger Hut met een aangename tocht over de talrijke alpenweiden tot aan de Jochbergalm. Vanaf hier gaat de weg steil naar beneden tot aan de Kesselberghöhe, waar men de weg uit Walchensee oversteekt. Het eindpunt van deze etappe zijn de bekende Herzogstandhäuser, een geliefde plek voor uitstapjes vanuit Walchensee.

Kesselberg bij Kochel in Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A58: Herzogstand–Weilheimer Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h35        afstand:    28,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.713m  ↓  1.330m

Dit wordt een lange etappe, maar desnoods kan men in Eschenlohe een tussenstop invoegen. Vanaf de Herzogstand daalt men aan de westelijke kant af naar Heimgarten. Op sommige stukken moet men vast op de benen staan en geen hoogtevrees hebben; deze stukken zijn deels met kabels gezekerd. Na de afdaling in het Loisachtal begint de klim over de Hohe Kisten naar de Weilheimer Hut.

De Walchensee in Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A59: Weilheimer Hütte–Garmisch-Partenkirchen

zwaarte:    II        wandeltijd:          5h20        afstand:    15,5 km        hoogteverschil:    ↑  483m  ↓  1.725m

Deze keer een gemakkelijke etappe. Slechts 500 hoogtemeters moeten worden afgelegd. De talrijke alpenweiden en het fraaie berggebied rond de Wank nodigen uit om er een tijdje te verpozen. Vanaf de Weilheimer Hut gaat de weg over de Krottenkopf naar de Esterbergalm en naar de Wank, de berg bij Garmisch. Wie moe is, kan met de kabelbaan naar Garmisch-Partenkirchen zweven.

Garmisch-Partenkirchen met de Alpspitze, de Zugspitze en de Daniel op de achtergrond
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A60: Garmisch-Partenkirchen–Linderhof

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h35        afstand:    28,4 km        hoogteverschil:    ↑  953m  ↓  722m

Toegegeven: deze etappe is erg lang, maar ook zeer afwisselend. Zij leidt van de mooie Pflegersee door de adembenemende bergwereld van het westelijke Ammergebergte naar de bijna onaangetaste Elmaugriess. En dan als kers op de taart: Kasteel Linderhof, voormalige residentie van Ludwig II, de Koning van Beieren.

Het Slot Linderhof in Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A61: Linderhof–Kenzenhütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h10        afstand:    9,9 km        hoogteverschil:↑ 613m  ↓  253m

Na de lange etappe die hieraan vooraf ging, is deze etappe van Linderhof naar de Kenzen Hut beduidend korter en nodigt uit om het rustig aan te doen, uit te rusten en te dagdromen. Langs de Sägertalbach gaat de weg gestadig omhoog tot aan de Bäckenalm. Vanaf daar wordt het steil en men klimt naar de 1.536 meter hoge Bäckenalm Pas. Aan de westzijde loopt de weg over alpenweiden bergaf naar de Kenzen Hut.

De top van de Grubenkopf in het Ammergebergte, Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A62: Kenzenhütte–Füssen

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h20        afstand:    22,1 km        hoogteverschil:    ↑  751m    ↓  1.256m

Over de verlaten komvormige puinvelden van de Halblechtal en over Bleckenau in de voetsporen van Keizer Maximilian keert men terug in de bewoonde wereld. Men passeert de imposante sprookjeskastelen van de Beierse Koningsfamilie, Neuschwanstein en Hohenschwangau, en komt in Schwangau en Füssen uit.

Zicht op het Slot Neuschwanstein vanaf de Marienbrücke, Beieren
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A63: Füssen–Pfronten

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h15        afstand:    15,8 km        hoogteverschil:  ↑  698m  ↓  602m

Deze etappe brengt veel afwisseling. Wandelt men in het begin nog rustig langs de Faulenbach, gaat men al snel bergop naar de Duits-Oostenrijkse grens. Over een kort, met kabels gezekerd stuk loopt men over de Zirm bergkam naar Falkenstein, de hoogstgelegen burchtruïne van Duitsland, van waaruit men van een prachtig uitzicht over de Voralpen en de bergen rond Tannheim kan genieten.

De ruïne van de Burg Falkenstein gezien vanuit het noorden
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A64: Pfronten–Tannheim

zwaarte:    II        wandeltijd:           afstand:    18,6 km        hoogteverschil:    ↑  1.136m  ↓  933m

Van de sappig-groene berghellingen van Allgäu gaat deze etappe door de dichtbeboste
Breitenberg tot aan de rotsige top van de Aggenstein op 1.987 meter hoogte. Met het oversteken van de bergkam steekt men ook weer de grens tussen Duitsland en Oostenrijk over. De Bad Kissinger Hut nodigt tot een pauze uit, voordat het steil bergaf gaat het zonnige Tannheimer dal in, met zijn beroemde St. Nikolaus Dom.

Zicht op de Haldensee en het Tannheimer dal
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A65: Tannheim–Prinz-Luitpold-Haus

zwaarte:    II        wandeltijd:    9h10        afstand:    20,8 km        hoogteverschil:    ↑  1.742m    ↓  1.000m

Dit wordt een lange etappe met een alpien karakter, maar met plekken met prachtig panoramisch uitzicht. Vanuit Tannheim volgt men de loop van de Älpelebach tot aan Älpele. De weg leidt over de Geissshorn met zijn mooie vergezichten en zuidelijk om de Rauhhorn heen naar de schilderachtige Schrecksee. Over de Lahnerscharte en de Jubiläumsweg (van Keizer Maximilian) komt men bij de Bockkarscharte; van daaruit bereikt men het Prinz-Luitpold-Haus.

De Schrecksee met de Lahnerscharte in de Allgäuer Alpen
nl.wikipedia.org/wiki

Hier kruist de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50.


Etappe A66: Prinz-Luitpold-Haus–Oberstdorf

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h15      a  afstand:    17,9 km        hoogteverschil:    ↑  681m  ↓  1. 698m

Vanaf Prinz-Luitpold-Haus neemt ment de Heilbronner Weg tot aan de Schönberghütte. Vanaf hier gaat de weg naar boven naar het bloemenrijke Laufenbacher Eck. De Via Alpina gaat verder naar het noorden met weidse vergezichten naar het Edmund-Probst-Haus. Vanaf daar kan men de Nebelhornbahn nemen of te voet naar Oberstdorf gaan.

Zicht op Oberstdorf im Allgäu
de.wikipedia.org/wiki

Hier kruist de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50; Oberstdorf is niet alleen het eindpunt van de Paarse Route, maar ook van de Gele Route: Etappe B40.