De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens  één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Paarse Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd.


Etappe A66: Oberstdorf–Prinz-Luitpold-Haus

zwaarte:    II          wandeltijd:    6h20        afstand:    17,9 km          hoogteverschil:    ↑  1.698m  ↓  681m

Vanaf Oberstdorf kan men met de Nebelhornbahn of te voet naar het Edmund-Probst-Haus gaan. Vanaf hier neemt men de weg met mooie vergezichten naar de Laufbacher Eck en daalt dan af naar de Schönberg Hut. Daarna loopt men naar het noordoosten weer omhoog naar het Prinz-Luitpold-Haus.

Zicht op Oberstdorf im Allgäu
de.wikipedia.org/wiki

Hier kruist de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50. Verder is Oberstdorf niet alleen het beginpunt van de Paarse Route (terug)/eindpunt van de Paarse Route (heen), maar ook eindpunt van de Gele Route (heen)/beginpunt van de Gele Route (terug): Etappe B40.


Etappe A65: Prinz-Luitpold-Haus–Tannheim

zwaarte:    II        wandeltijd:     9h10        afstand:    20,8 km        hoogteverschil:    ↑  1.000m  ↓  1.742m

Van het Prinz-Luitpold-Haus volgt men de Jubiläumsweg (van Keizer Maximillian) omhoog naar de Bockkar Pas en vandaar naar de Lahner Pas en de schilderachtige Schrecksee. Men loopt verder naar de top van de Geisshorn en geniet van het mooie panorama. De Via Alpina gaat vervolgens langs de noordflank naar beneden over alpenweiden naar Älpele, waar men langs de Älpele beek loopt tot aan Tannheim.

Schrecksee-Lake-with-Lahnerscharte-Germany.
De Schrecksee met de Lahnerscharte in de Allgäuer Alpen
nl.wikipedia.org/wiki

Hier kruist de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50.


Etappe A64: Tannheim–Pfronten

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h40        afstand:    18,6 km        hoogteverschil:    ↑  933m  ↓  1.136m

Vanuit het zonnige Tannheimer dal gaat men door het bos steil omhoog tot aan de Bad Kissinger Hut en van hier naar de rotsachtige Aggenstein. Op de bergkam steekt men de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over. Over de dicht beboste rug van de Breitenberg loopt men naar beneden tot aan het treinstation Pfronten-Steinach en dan verder naar het centrum van Pfronten.

Tannheimer-Tal-Valley-Halden-Lake-Austria.
Zicht op de Haldensee en het Tannheimer dal
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A63: Pfronten–Füssen

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h20        afstand:    15,8 km        hoogteverschil:   ↑  602m  ↓  698m

Vanuit Pfronten klimt men naar de hoogstgelegen burchtruïne van Duitsland, de Burcht Falkenstein. Op de Zirmgrat, van waar men een schitterend uitzicht heeft over de Vooralpen en de Tannheimer bergen, steekt men de Einerkopf en de Zwölferkopf over, waarbij de weg over een kort stuk met kabels is gezekerd. Over de Saloberalpe loopt men naar beneden naar de Alatsee en langs de Faulenbach naar Füssen.

Falkenstein-Borough-Pfronten-Germany
De ruïne van de Burg Falkenstein gezien vanuit het noorden
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A62: Füssen–Kenzenhütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h20        afstand:    22,1 km        hoogteverschil:    ↑  751m  ↓  1.256m

Van Füssen loopt men over Schwangau en langs de prachtige sprookjeskastelen van de Beierse koningen, Hohenschwangau en Neuschwanstein, in de voetsporen van Keizer Maximillian de Bleckenau binnen. Over de verlaten komvormige puinvelden van het Halblech dal ontloopt men de drukte rondom de koninklijke paleizen en kan men van de mooie bergwereld genieten. Over de Gabelschrofen en de Kenzen Pas bereikt men de Kenzen Hut.

Neuschwanstein-Castle-Germany
Zicht op het Slot Neuschwanstein vanaf de Marienbrücke, Beieren
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A61: Kenzenhütte–Linderhof

zwaarte:    I        wandeltijd:          2h45       afstand:    9,9 km        hoogteverschil:    ↑  253m   ↓  613m

Vanaf de Kenzen Hut loopt men eerst gemoedelijk naar de Kenzen jachthut. Daar houdt men rechts aan en gaat het bergpad omhoog naar de Bäckenalm Pas. Aan de oostzijde leidt de weg weer steil naar beneden tot aan de Bäckenalm en door het bos verder naar beneden naar de Sägertal werkhut. Over de bosweg wandelt men gemakkelijk langs de Sägertal beek het dal uit en naar Linderhof.

Grubenkopf-Germany
De top van de Grubenkopf in het Ammergebergte, Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A60: Linderhof–Garmisch-Partenkirchen

zwaarte:    II          wandeltijd:         7h25       afstand:   28,4 km        hoogteverschil:    ↑  722m  ↓  953m

Een erg lange etappe, die in het begin gestadig bergop gaat over een bosweg langs de Elmau tot aan de Rotmoosalm. Dan loopt men verder door een bergbos van naald- en loofbomen steil omhoog naar de Enningalm en van daar in oostelijke richting naar de prachtig gelegen Pflegersee. De etappe is niet zwaar en loopt hoofdzakelijk over alpenweiden en door bossen. De steile en ruige rotswanden van het Ammergebergte worden vermeden.

Linderhof-Palace-Germany
Het Slot Linderhof in Beieren
de.wikipedia.org/wiki


Etappe A59: Garmisch-Partenkirchen–Weilheimer Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:        6h15        afstand:    15,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.725m  ↓  483m

In Garmisch-Partenkirchen gaat men in oostelijke richting en beklimt, te voet of met de Wankbahn, de Wank. Vanaf daar loopt de Via Alpina naar beneden tot op 1.264 meter naar de Esterbergalm, voordat men afwisselend over weiden en door bossen naar de Weilheimer Hut en naar de Krottenkopf omhoog gaat.

Garmisch-Partenkirchen-Germany
Garmisch-Partenkirchen met de Alpspitze en de Zugspitze op de achtergrond
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A58: Weilheimer Hütte–Herzogstand

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h25        afstand:    28,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.330m  ↓  1.713m

Vanaf de Weilheimer Hut volgt men de weg naar het oosten over de Hohe Kisten en daalt later door het bos naar Eschenlohe af. Vanuit dit kleine, gezellige plaatsje in het Loisach dal loopt men naar Heimgarten, over een licht stijgende weg door de bossen. Tot slot moet men dan nog de oversteek naar de Herzogstand maken.

Walchensee-Germany
De Walchensee in Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A57: Herzogstand–Tutzinger Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h50        afstand:    12,3 km        hoogteverschil:↑    1.084m    1.327m

Vanaf de Herzogstand loopt men de weg naar beneden, steekt de Bundesstrasse B11 (Kesselbergstrasse) over en klimt door het bos naar de Jochbergalm. Van daaruit gaat men langzaam bergaf, afwisselend door bossen en over graslanden naar de Kochelalm, Staffelalm en naar de Pessenbacheralm. Na een relatief vlak stuk door het bos gaat men tot slot weer omhoog naar de Tutzinger Hut.

Kesselberg-Germany
Kesselberg bij Kochel in Beieren
de.wikipedia.org/wiki

Kesselberg bij Kochel in Beieren
de.wikipedia.org/wiki


Etappe A56: Tutzinger Hütte–Lenggries

zwaarte:    II        wandeltijd:    afstand:   12,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.225m  ↓  582m

Vanaf de Tutzinge Hut gaat de weg een klein stuk bergop. Over alpiene graslanden, bossen van bergdennen en deels ruig terrein gaat men over de Latschenkopf, Stangeneck en Schrödelstein naar het bergstation van de Brauneck Gipfelbahn. Vanaf Brauneck slingert een weg met enige haarspeldbochten naar beneden naar Lenggries.

Benediktenwand-Kocheler-Moor-Germany
Het Kocheler Moor met de Benediktenwand op de achtergrond
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A55: Lenggries–Kreuth

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h05        afstand:   25,5 km          hoogteverschil: ↑ 1.333m   ↓ 1.232m

Vanuit Lenggries wandelt men langs de Hirschbeek het dal in en buigt vervolgens naar rechts af naar de Lenggrieser Hut. Na de klim naar de Seekarkreuz loopt de weg naar beneden naar de Schwarzenbach, die men na een korte wandeling door het dal oversteekt. Aan de andere oever gaat men weer omhoog naar het Hirschberghaus. Van daaruit loopt men naar beneden naar Kreuth.

Lenggries-Seekarkreuz-Germany
Zicht vanaf de berg Seekarkreuz naar Lenggries
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A54: Kreuth–Sutten

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h55       afstand:   13,1 km          hoogteverschil: ↑ 1.038m   ↓ 823m

In Kreuth loopt men in oostelijke richting, steekt de Weissach over en gaat na de wijk Riedlern het bos in. De weg leidt gestadig bergop tot aan de Grubeneck en naar de Risserkogel. Vanaf daar daalt men weer af over de alpenweiden naar de Riedereckalm en dan – wederom door het bos – verder naar Sutten.

Tegernsee-Germany
De Tegernsee in vogelvlucht
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A53: Sutten–Rotwandhaus

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h50       afstand:   12,4 km          hoogteverschil: ↑ 1.234m   ↓ 500m

Vanuit Sutten gaat men, te voet of met de stoeltjeslift, naar de Stümpfling. Vanaf daar loopt men over de alpenweiden naar beneden naar de Spitzingsee. Langs de westelijke oever bereikt men de Spitzing Pas, waarbij men rechtsaf slaat naar de Schönfeldalm. Vanaf de Schönfeldalm wandelt men over alpenweiden naar de Taubenstein en door alpien terrein uiteindelijk naar het Rotwandhaus.

 Rotwand-Germany
De Rotwand vanaf de Auerspitz gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A52: Rotwandhaus–Brünnsteinhaus

zwaarte:      II          wandeltijd:         7h00       afstand:   17,8 km          hoogteverschil: ↑ 1.079m   ↓ 1.482m

Vanaf het Rotwandhaus volgt men de weg in oostelijke richting over alpenweiden naar de Niederhoferalm en naar de Sandbichler Alm. Daarna loopt men naar beneden het Ursprungtal in. Vanaf dat punt is het een lange klim naar de Fellalm en naar de Grosse Traithen. Over alpenweiden gaat het dan verder naar het Brünnsteinhaus.

Wendelstein-Germany
De berg Wendelstein vanuit het westen gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A51: Brünnsteinhaus–Oberaudorf

zwaarte:      II          wandeltijd:         2h40       afstand:   8,52 km          hoogteverschil: ↑ 91m   ↓ 932m

Vanuit het Brünnsteinhaus gaat de weg in oostelijke richting door het bos naar beneden. In het begin is de weg nogal steil, maar later wordt het langzaamaan vlakker. Bij Hocheck komt men het bos uit en loopt verder over een bosweg. Vanaf Hocheck heeft men de mogelijkheid om de stoeltjeslift naar Oberaudorf te nemen. Wie wil kan ook over Eck naar Oberaudorf lopen.

Oberaudorf-Germany
Zicht op Oberaudorf vanaf de Auerburg
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A50: Oberaudorf–Spitzsteinhaus

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h30       afstand:   11,2 km          hoogteverschil: ↑ 804m   ↓ 53m

Van Oberaudorf steekt men de Inn over bij Zollhaus en loopt verder naar de Blaue Quelle – Mühlgraben – Steigental – Anzing en omhoog naar de parkeerplaats Steinbeissried. Vanaf hier houdt men rechts aan naar de Goglalm en het Spitzsteinhaus.

Erl-Austria
Zicht op het dorp Erl in Tirol vanuit het zuidoosten
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A49: Spitzsteinhaus–Prienerhütte

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h35       afstand:   12,2 km          hoogteverschil: ↑ 750m   ↓ 587m

Vanaf het Spitzsteinhaus is het maar een kattensprongetje naar de Duits-Oostenrijkse grens. Over de Mesmeralm en de Obermoosalm komt men in het plaatsje Sachrang, waar men het Peter-Müllner Museum kan bezoeken. Over een bosweg gaat men omhoog naar de Priener Hut.

Spitzstein-Austria
De Spitzstein vanuit het zuiden gezien
de.wikipedia.org/wiki

Peter Müllner Museum in Sachrang


Etappe A48: Prienerhütte–Kampenwand Bergstation

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h45       afstand:   14,3 km          hoogteverschil: ↑ 678m   ↓ 648m

Vanaf de Priener Hut stijgt de weg eerst licht tot op ca. 1.700 meter en gaat dan over de alpenweiden naar de Rossalm. Vanaf daar gaat men licht bergaf naar de Weitlahnerkogel, waarna een steile afdaling naar de Dalsenalm volgt. Op een bosweg loopt men eerst langs de Dalsen beek voordat men naar links afbuigt naar de Kampenwand.

Wilder-Kaiser-Austria
De noordwand van de Wilder Kaiser
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A47: Kampenwand Bergstation–Marquartstein

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h30       afstand:   11,8 km          hoogteverschil: ↑ 328m   ↓ 1.235m

Vanaf de Kampenwand gaat de Via Alpina bergaf, in het begin over alpenweiden en later door bossen, onderlangs de Hochplatte en door de plaatsjes Niedernfels en Piesenhausen naar Marquartstein.

Aan de voet van de Kampenwand
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A46: Marquartstein–Ruhpolding

zwaarte:      II          wandeltijd:         8h10       afstand:   21,9 km          hoogteverschil: ↑ 1.812m   ↓ 1.704m

Vanaf Marquartstein gaat de weg eerst omhoog naar de Hochgern, daarna tot ca. 1.000 meter omlaag en door het bos weer omhoog tot bij de 1.664 meter hoge Hochfelln. Vanaf daar loopt men door het bos en later ook langs de beek naar beneden naar Ruhpolding. Het adembenemende uitzicht is de beloning voor alle inspanningen om de toch echt steile toppen te beklimmen.

Hochfelln-Chiemsee-Germany
Zicht op de Chiemsee vanaf Hochfelln
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A45: Ruhpolding–Unken

zwaarte:      II          wandeltijd:         8h20       afstand:   27,4 km          hoogteverschil: ↑ 1.024m   ↓ 1.131m

Vanuit Ruhpolding loopt men in zuidelijke richting langs de Weisser Traun en later langs de Fisch beek. Bij het natuurfenomeen de Staubfall waterval steekt men de staatsgrens met Oostenrijk over en vervolgt de weg naar beneden, het Heu dal in. Vanaf daar gaat men weer omhoog naar de Hochalm, en over het Peitlingköpfl en de Hölzalm naar beneden naar Unken in het Salzburger Saalach dal.

Ruhpolding-Germany
Zicht op Ruhpolding
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe A44: Unken–Neue Traunsteiner Hütte

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h20       afstand:   12,7 km          hoogteverschil: ↑ 1.110m   ↓ 86m

Vanaf Unken loopt de Via Alpina over de op de oostelijke kant van de Saalach gelegen Gaissteig tot aan de Innerbach kloof, waar de weg naar het oosten naar Reit afbuigt. Van Reit gaat de weg over het Alpa bergpad licht stijgend door bebost gebied naar de Alpaalm. Vanaf deze alpenweide is het een steile klim naar de Traunsteiner Hut.

Saalach-Austria
Het dal van de Saalach en Hinterglemm
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe A43: Neue Traunsteiner Hütte–Engedey

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h15       afstand:   18,2 km          hoogteverschil: ↑ 423m   ↓ 1.414m

Vanaf de Neue Traunsteiner Hut gaat de weg omlaag, in het begin over alpiene graslanden, later door het bos naar de Taubensee. Vanaf daar volgt de Via Alpina de “Soleleitungsweg” op ca. 900 meter hoogte, die een prachtig uitzicht over de Ramsau biedt en tegelijkertijd de wandelaar allerlei wetenswaardigs over de geschiedenis van het zout leert.

Ramsau-Hindenburglinde-Reiteralpe-Germany
De zeer oude Hindenburglinde bij Ramsau
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A42: Engedey–Königssee

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h10       afstand:   9 km          hoogteverschil: ↑ 607m   ↓ 591m

Vanaf Engedey gaat de Route langs de herberg Hammerstiel tamelijk steil door bebost gebied omhoog naar de Grünstein Hut op 1.196 meter. Na het oversteken van de bergkam gaat de weg weer bergaf. Men komt bij de Rodelbaan en wandelt direct daarlangs naar beneden naar Köningssee.

Watzmann-Germany
De Watzmann met “vrouw” (links) en “kinderen” (midden)
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A41: Königssee–Kärlingerhaus

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h05       afstand:   15,8 km          hoogteverschil: ↑ 137m   ↓ 1.170m

Vanuit Königssee vaart men met de boot naar St. Bartholomä, de enige mogelijkheid om het schiereiland te bereiken. Vanaf daar loopt de weg eerst langs de oever van het meer, gaat dan met vele bochten de berghelling op, zodat men van een schitterend uitzicht over het meer kan genieten. Langs de Schrainbach waterval en omhoog door de steile “Saugasse” bereikt men het Kärlinger Haus aan de Funtensee.

Königssee-Germany
De Königssee net na zonsopkomst
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A40: Kärlingerhaus–Riemannhaus

zwaarte:      II          wandeltijd:         2h15       afstand:   7 km          hoogteverschil: ↑ 582m  ↓ 35m

De klim naar van het Kärlinger Haus naar het Riemannhaus is niet erg steil, maar wel des te interessanter omdat de vegetatie varieert van alpenweiden naar elzen en bergdennen tot op kaal gesteente. Bij Baumgartel gaat men de grens tussen Duitsland en Oostenrijk over en komt aldra in een karige steenwoestijn, die niet voor niets de naam “Steinernes Meer” (“Zee van Steen”) draagt.

Funtensee-Kaerlingerhaus-Germany
De noordoever van de Funtensee met het Kärlingerhaus in Beieren
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A39: Riemannhaus–Maria Alm

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h00       afstand:   10,1 km          hoogteverschil: ↑ 0m   ↓ 1.329m

De afdaling vanaf het Riemannhaus naar Maria Alm is nogal steil en ten dele onbeschermd, waarbij stenen treden en touwen het afdalen vergemakkelijken. Na het enorme kalkmassief van het Steinernes Meer kan men zich nu verheugen over de sappig-groene weiden rondom Maria Alm.

Steinernes-Meer-Austria
Uitzicht over het “Steinernes Meer” (de Zee van Steen)
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A38: Maria Alm–Erich Hütte

zwaarte:      I          wandeltijd:         5h00       afstand:   16,6 km          hoogteverschil: ↑ 1.158m   ↓ 424m

Vanaf Maria Alm wandelt men over de Jufenalm naar Hintertahl en kan men niet alleen maar blij worden van het geweldige bergpanorama van het Hochkönigmassief, maar ook van de gemakkelijke wandeling over de alpenweiden en de lichte bergbossen.

Maria-Alm-Austria
Parochiekerk van Maria Alm met het “Steinernes Meer” op de achtergrond
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A37: Erich Hütte–Arthur Haus

zwaarte:      I          wandeltijd:         3h00       afstand:   10,5 km          hoogteverschil: ↑ 188m   ↓ 223m

Vanaf de Erich Hut naar het Arthu Haus loopt men over een licht glooiende weg over de alpenweiden aan de voet van de Hochkönig. De vele kleine alpenweiden, zoals de Widdersbergalm, de Riedingalm en de Mitterbergalm nodigen uit tot verpozen en zonnebaden.

Widdersberg-Austria
De Widdersberg (l.) en de Hoadl (r)
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe A36: Arthur Haus–Werfen

zwaarte:      I          wandeltijd:         3h35       afstand:   14 km          hoogteverschil: ↑ 153m   ↓ 1.156m

Vanaf het Arthur Haus gaat men naar de erg mooi gelegen Mitterfeldalm, waar men een prachtig bergpanorama heeft over het Tennengebergte en de Hochkönig. Door het bos loopt men daarna verder naar beneden naar Werfen met de Burcht Hohenwerfen.

Hochkönig-Austria
De Hochkönig (2.941m) vanuit het zuiden gezien
de.wikipedia.org/wiki

Etappe A35: Werfen–Lungötz

zwaarte:    I          wandeltijd:    8h10        afstand:    26,7 km        hoogteverschil:    ↑  1.233m  ↓  932m

Na de klim naar de Dr.-Heinrich-Hackel Hut kan men genieten van het geweldige panoramische uitzicht over de Dachstein, het Tennengebergte, de Hochkönig en de Hohe en Niedere Tauern. Over de uitgestrekte alpenweiden van de Koreinalm loopt men naar beneden naar Lungötz.

Tennengebirge-Austria
Het Tennengebergte
en.wikipedia.org/wiki

Etappe A34: Lungötz–Theodor-Körner Hütte

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h15        afstand:    19,2 km        hoogteverschil:  ↑ 968m  ↓  334m

Vanuit het Lammer dal gaat men omhoog door bos en alpenweiden naar de Hofpürgl Hut, die het uitgangspunt voor de beklimming van de Bischofsmütze is. De indrukwekkende Gosau bergkam aan de rechterhand houdend loopt men verder naar Stuhlloch en daarna bergop naar de Theodor-Körner Hut.

Bischofsmütze-Dachstein-Austria
De berg Bischofsmütze
de.wikipedia.org/wiki