De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals die is op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met omschrijvingen zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Gele Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd.


Etappe B40: Oberstdorf–Kemptner Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h55        afstand:    15,7 km        hoogteverschil    ↑  1.063m  ↓  53m

In Oberstdorf volgt men vanaf de Mühlenbrücke aan de oostzijde de stroomrichting van de Trettach en loopt over Grüben – Dietersberg – Gotteried naar Spielmannsau. Langs de Alpe Oberau begint na ca. 500 meter de klim door het ravijn van de Sperrbachtobel naar de Kemptner Hut.

Oberstdorf-im-Allgäu
Zicht op Oberstdorf im Allgäu
de.wikipedia.org/wiki

In Oberstdorf komen drie Routes samen. Niet alleen is hier het beginpunt van de Gele Route (terug) met Etappe B40, maar ook van de Paarse Route (terug) met Etappe A66. Van de Rode Route eindigt Etappe R50 en begint Etappe R51 in deze plaats.


Etappe B39: Kemptner Hütte–Holzgau 

zwaarte:    II        wandeltijd:    2h40        afstand:    9 km        hoogteverschil:    ↑  149m  ↓  888m

Vanaf de Kemptner Hut klimt men nog een stukje omhoog tot aan de Mädele Pas, waar men de Duits-Oostenrijkse grens oversteekt. Bij het uitlopen van het dal komt men langs enkele kleine alpenweiden en bereikt de razende Simms waterval. Tot aan het centrum van Holzgau loopt men langs de Höhenbach.

Holzgau-Simms-waterfall-Austria
De Simms waterval in de höhenbach bij Holzgau
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B38: Holzgau–Memminger Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:        6h35        afstand:    19,9 km        hoogteverschil:↑     1.331m  ↓  200m

Men laat de Allgäuer Alpen achter zich en gaat nu naar de dalen van de Lech. Men loopt door het kleine plaatsje Madau, waar welgeteld één inwoner geregistreerd is, en gaat omhoog naar de zeer fraai gelegen Memminger Hut.

Holzgau-suspension-bridge-Austria
De hangbrug bij Holzgau
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B37: Memminger Hütte–Zams am Inn

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h25        afstand:    17,1 km        hoogteverschil:    ↑ 361m  ↓  1.832m

Men ontkomt niet aan de klim naar de See Pas, ook al is deze inderdaad steil en stenig. Maar aan de andere kant heeft men een grandioos blikveld over de Silberspitze en over de idyllische alpenweide van de Oberlochalm. Geen boswegen, geen auto’s of bussen – dit deel van de tocht door het hart van de Lechtaler Alpen is gewoonweg geweldig!

Parseierspitze-Austriia
De Paseierspitze (r)
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B36: Zams am Inn–Wenns

zwaarte:    II        wandeltijd:    9 h00        afstand:    23,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.751m  ↓  1.514m

Vanaf Zams heeft men een steile klim via de Zammer Skihut naar de Alpengasthof Kraberg voor de boeg. Het is gemakkelijker om de Venetbahn te nemen. Langs de bergkam loopt men over de Glanderspitze en het Wannejögl naar beneden naar Wenns in het Pitz dal.

Zams-Kronburg-Austria
De “Kronburg”, het Kasteel boven Zams
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B35: Wenns–Braunzweiger Hütte

zwaarte:    II        wandeltijd:        11h20        afstand:    37 km        hoogteverschil:    ↑  2.098m   ↓  352m

Vanaf Wenns gaat men met de Postauto in ca. 55 minuten naar Mittelberg. Van daaruit wandelt men verder het dal in. Aan de rand van de gletsjerbeek, de rivier de Pitze en later direct onderaan de gletsjertong van de Mittelbergferner loopt men omhoog naar de Braunschweiger Hut. De weg is deels met recht steil en hier en daar met kabels gezekerd.

Mittelbergferner-Brunnenkogelferner-Austria
De gletsjers Mittelbergferner en Brunnenkogelferner
www.swisseduc.ch/glaciers

Etappe B34: Braunzweiger Hütte–Zwieselstein

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h35        afstand:    20,2 km        hoogteverschil:    ↑  1.570m  ↓  277m

Vanaf de Braunschweiger Hut loopt de Via Alpina over het traject van de Europese Langeafstandswandeling nr. E5 naar de Pitztaler Jöchl. Aan de andere kant van deze pas gaat men over een sneeuwveld naar beneden. Men loopt langs de Rettenbach tot aan het einde van het dal, waar men rechts aanhoudt en op de Gaislachalm uitkomt. Vanaf daar daalt men af naar Zwieselstein.

Pitztaler-Jöchl-Pass-Austria
De Pitztaler Jöchl Pas
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B33: Zwieselstein–Vent

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h25        afstand:    24,6 km        hoogteverschil:    ↑  1.417m  ↓  962m

Vanuit Zwieselstein loopt men over de Europese Langeafstandswandeling nr. E5 naar de Gaislachalm. Hier houdt men zuidwaarts aan en volgt in een gemakkelijk tempo de bergflank. Daarna wordt het echter zeer steil. Als men de Petznersee gepasseerd is, komt men bij de Tiefenbachferner. Vanaf daar leidt de Via Alpina over een steil bergpad naar beneden over Mutböden naar het alpinistendorp Vent.

Vent-Valley-Austria
Het dal van Vent bij Heiligkreuz
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B32: Vent–Similaun Hütte/Rifugio di Similaun

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h40        afstand:    14,9 km        hoogteverschil:  ↑  1.125m  ↓  23m

Vanaf Vent loopt de Via Alpina het Niedertal in. Na het oversteken van de Niedertal beek wordt de vegetatie steeds kariger en het gebied hoopalpien. Langs een kleine schaapherdershut komt men bij de Martin-Busch Hut en loopt vandaar verder omhoog naar het hoogste punt van de gehele Via Alpina, de Niederjoch met 3.017 meter.

Vent-Hollow-Stone-Austria.
De “Holle Steen” uit de Steentijd bij Vent
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B31: Similaun Hütte/Rifugio di Similaun–Karthaus/Certosa

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h05        afstand:    12,5 km        hoogteverschil:    ↑ 667m  ↓  2.342m

Na een korte omweg langs de vindplaats van “Ötzi”, de Man uit het IJs, bij de Hauslab Pas wandelt men vanaf een hoogte van meer dan 3.000 meter over een steil pad (weg nr. 2) naar beneden het Tisen dal in, waar het terrein wat vlakker wordt. Vanaf Vernagt am See (1.710m) vraagt de wandeling nauwelijks meer inspanning en wie daartoe nog zin heeft, kan een bezoek brengen aan het Archeopark, voordat men in Karthaus aankomt.

Vernagt-reservoir-Italy
Zicht op het stuwmeer van Vernagt
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B30: Karthaus/Certosa–Jausenstation Patleid

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h20        afstand:    11 km        hoogteverschil:    ↑  2.397m  ↓  2.339m

Men verlaat Karthaus (1.327m) over de Weg nr. 26; na ca. 4 km bergaf bereikt men Neuratheis. Vanaf daar klimt men over de Archeologische Wandelweg A6 weer omhoog naar het stadje Katharinaberg. Hier gaat men weer verder op de Meraner Höhenweg (Weg nr. 24) tot men bij de zijweg nr. 29 het eettentje Jausenstation Patleid bereikt.

Katharinaberg-Italy.
Zicht op Katharinaberg
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B29: Jausenstation Patleid–Hochganghaus/Rifugio di Valico

zwaarte:    III        wandeltijd:    4h20        afstand:    16 km        hoogteverschil:    ↑  2.490m  ↓  2.037m

De etappe verloopt zonder oriënteringsproblemen over alpenweiden of door gemengd bos over grotendeels vlak terrein langs de vaak gebruikte en veilige Meraner Höhenweg (met kenmerk nr. 24). Deze etappe van de Via Alpina neemt de wandelaar mee vanaf Patleid in oostelijke richting dwars over de zuidhelling van het Texelgebergte. Het eindpunt van de etappe is het Hochganghaus (1.839m).

Hohe-Wilde-Texel-mountain-range-Italy
Zicht op de berg Hohe Wilde van de Texelgruppe
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B28: Hochganghaus/Rifugio di Valico–Meraner Hütte/Rifugio Merano

zwaarte:    III        wandeltijd:          4h15        afstand:   19,6 km        hoogteverschil:    ↑ 3.007m  ↓  2.886m

Vanaf het Schutzhaus Hochgang loopt men verder over de deels smalle Meraner Höhenweg (nr. 24). Bij de herberg Hochmuth neemt men de kabelbaan naar Dorf Tirol, om na een busrit (met eventuele tussenstop in Merano) op de tegenoverliggende kant van het dal weer met een kabelbaan door de “Naif” kloof naar de Piffinger Köpfl te gaan. Dan loopt men weer verder over alpenweiden tot aan de Meraner Hut (van de Alpenverein Süd-Tirol), het eindpunt van deze etappe op 1.940 meter.

Dorf-Tirol-Italy.
Zicht op Dorf Tirol
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe B27: Meraner Hütte/Refugio Merano–Bozen/Bolzano 

zwaarte:    II        wandeltijd:    h50        afstand:    27,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.556m    ↓  3.250m

Men verlaat de Meraner Hut op de Kirchsteiger Alm in zuidelijke richting om met de lange, meestal vlakke etappe de hoofdstad van de autonome provincie Süd-Tirol te bereiken. De wandeling loopt over de Europese Langeafstandswandeling nr. E5 over de bergrug van de Tschögglberg naar de kabelbaan Jenesien met aansluitend een tocht naar beneden naar Bolzano.

Jenesien-Italy
Zicht op Jenesien vanaf Glaning
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B26: Bozen/Bolzano–Schlernhaus/Rifugio Bolzano

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h00        afstand:    24,4 km        hoogteverschil:    ↑ 2.727m  ↓  543m

Vanaf het busstation rijden er meerdere malen per dag lijnbussen naar Tiers op ca. 1.000 meter hoogte. Daar aangekomen loopt men naar de Tschafon Hut en vanaf daar volgt men de markeringen 4, 4a en 7, onderlangs de Hammerwand, tot men de “Knüppelweg” (nr. 1) bereikt. Langs de Schlern beek klimt men in noordelijke richting omhoog naar de Sesselschwaige (1.940m) en verder naar het Schlernhaus, het eindpunt van deze etappe op 2.450 meter.

Schlern-Knüppelsteig-Italy
De “Knüppelsteig” (weg van ronde boomstammetjes) langs de Schlernbach beek
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B25: Schlernhaus/Rifugio Bolzano–Rifugio Antermoia

zwaarte:    III        wandeltijd:    3h35        afstand:    11,3 km        hoogteverschil:    ↑  998m  ↓  961m

Men verlaat het Schlernhaus en bereikt de Tierser Alpjoch bij de Rosszähnen. De route verloopt verder in zuidelijke richting over een op één plaats met kabels gezekerd pad naar de Molignon Pas. Aan de andere kant van de Grasleiten Pas (Passo Principe) loopt men om de Kessel Kogel heen en bereikt het rotsige kerngebied van het Dolomietenmassief, De weg gaat daar over uitgestrekte puinvelden en langs beroemde scherpe bergtoppen naar de Antermoia Hut.

Grasleitenpass-Italy
De Grasleiten pas
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe B24: Rifugio Antermoia–Fontanazzo

zwaarte:    II        wandeltijd:    2h50        afstand:    8,4 km        hoogteverschil:    ↑  0m  ↓  880m

Met het verlaten van de Antermoia Hut laat men ook het karige rotslandschap in het hart van het Rosengartenmassief achter zich. Men krijgt vergezichten op het Fassa dal met zijdalen, gekenmerkt door een groot hoogteverschil met het hoofddal (type trogdal). Deze dalen zijn van vulkanische oorsprong. Deze lange etappe gaat vervolgens verder naar beneden naar het plaatsje Fontanazzo.

Rosengarten-mountain-range-Italy
De Rosengarten berggroep
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B23: Fontanazzo–Rifugio Contrin

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h55        afstand:    13,6 km        hoogteverschil:    ↑  2.275m  ↓  1.655m

De Route gaat nu vanuit het stenige landschap van het Rosengartengebergte naar de uitbundig groene streken met de zwarte rotsformaties van de trogdalen van het Marmolademassief, in de buurt van de zuidwand van de “Koningin van de Dolomieten”.

Marmolada-panorama-Italy
360° panorama vanaf de Marmolada op de Italiaanse Dolomieten
en.wikipedia.org/wiki

Etappe B22: Rifugio Contrin–Passo di Pordoi

zwaarte:    II        wandeltijd:    7h05        afstand:    12,6 km        hoogteverschil:  ↑  2.091m  ↓  1.867m

Op een lange, maar genoeglijke en historisch interessante etappe gaat men van de Ladinische traditie naar een spectaculair landschap dat wordt gekenmerkt door de contrasten tussen gesteenten uit de Dolomieten en lava uit vulkanisch onderliggend gesteente.

Ruf-de-Contrin-river-Italy
De rivier Ruf de Contrin
it.wikipedia.org/wiki

Etappe B21: Passo di Pordoi–Pieve

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h00        afstand:    2 km        hoogteverschil:    ↑  3.356m  ↓  4.126m

Vanuit Alte Adige komt men over de Pordoi Pas Veneto binnen met een majesteitelijk scenario waar zich echter ook talrijke overblijfselen bevinden die aan de Eerste Wereldoorlog herinneren. De verharde en semiverharde wegen zijn goed aangegeven en maken de afdaling mogelijk naar Pieve di Livanallongo, eindpunt van deze etappe.

Monte-Pelmo-Italy
De berg Monte Pelmo
de.wikipedia.org/wiki

Etappe B20: Pieve di Livallongo–Rifugio Città di Fiume

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h30        afstand:    22,2 km        hoogteverschil:    ↑  786m  ↓  309m

Vanuit Pieve di Livinallongo leidt een lange weg naar de Giau Pas, waar men een rondom panorama heeft over de Marmolada. Op weg naar de Città di Fiume Hut passeert men de belangwekkende vindplaats van het graf van de “Man van Mondeval” uit de middensteentijd.

Marmolata-Italy
De berg Marmolata
commons.wikimedia.org/wiki