De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen”;– deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.


Etappe D1: Riale–Alpe Vannino

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h45        afstand:    11,6 km        hoogteverschil:    ↑ 966m  ↓5  14m

Vanaf Riale loopt men over de verharde weg naar de watervallen van Toce/Tosa, waar een steil pad uitkomt op de verharde weg naar Canza/Früttwald. Nu verloopt de weg bergop door het bos naar de stuwdam van het Vannino Stuwmeer. Links ligt de Myriam Hut en direct aan de stuwdam de Vannino-Margaroli Hut.
Een gemakkelijkere variant: vanaf Canza leidt ook een semiverharde weg naar het bergstation van de stoeltjeslift; vanaf het station loopt men dan weer verder over een wandelpad.

Zicht op Riale met het riviertje Morasco op de voorgrond
it.wikipedia.org/wiki

Het beginpunt van de Blauwe Route, Etappe D1, is tevens het eindpunt van de Etappe R92 resp. beginpunt van de Etappe R93 van de Rode Route.


Etappe D2: Alpe Vannino–Alpe Deveno

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h45        afstand:    14,2 km        hoogteverschil:    ↑  748m  ↓  1.299m

Vanaf de Margaroli Hut loopt men langs het Vannino Meer; men gaat bergop via een pad over uitgestrekte weidegronden naar de Scatta Minoia Pas, waar het Conti Bivak ligt. De weg gaat over puinvelden verder naar Forno Inferiore, langs het meer van Devero. Dan gaat men door een weidegebied langs Crampiolo naar de Alpe Devero.

Uitzicht over het Meer van Vannino
www.caisomma.com

Etappe D3: Alpe Deveno–Binn

zwaarte:    III        wandeltijd:          4h20        afstand:    12,6 km        hoogteverschil:    ↑  616m  ↓8  30m

Vanaf de Alpe Devero loopt men door open bos omhoog naar het Rossa Plateau. In een onherbergzaam gebied met vele kleine smeltwatermeertjes bereikt men de Geisspfad Pas (Passo della Rossa), de grens met Zwitserland. Men loopt verder aan de rechteroever van het Geisspfadmeer en het Mässermeer naar de Mässeralp. Door het bos afdalend bereikt men Binn, dat beroemd is wegens zijn mineralenmijn van Lengbach.

De rivier de Binna stroomt door Binn
en.wikipedia.org/wiki

Etappe D4: Binn–Rosswald

zwaarte:    I        wandeltijd:    5h40        afstand:    17,2 km        hoogteverschil:    ↑ 1.100m  ↓  533m

Men loopt vanaf Binn het dal uit tot aan de toegang tot de tunnel van de autoweg. Hier klimt men naar de oostelijke flank van de Breithorn en loopt over de bergweg. Boven Heiligkreuz buigt men af in het Saflisch dal en klimt langzaam op naar de Saflisch Pas. Vanaf hier volgt men de bergweg tot aan Rosswald, het eindpunt van de etappe.

Strook van mergel bij de Saflisch Pas op weg naar Rosswald VS
de.wikipedia.org/wiki

Nadere informatie over deze etappe:

Lees a.u.b. het blog over het eerste gedeelte van deze Etappe van 29 september 2019.


Etappe D5: Rosswald–Simplonpass

zwaarte:    II        wandeltijd:    10h10        afstand:    24,1 km        hoogteverschil:    ↑  1.049m  ↓  926m

Van Rosswald loopt men op gelijkblijvend niveau langs de Kapel van Stafel en de Bortelhütte om het Ganter komdal heen. Vanaf Rothwald gaat men steil omhoog naar Mäderlicke en steekt vervolgens de helling onder de Chaltwassergletsjer over naar het eindpunt van deze etappe op de Simplonpas.

De Simplon pashoogte met bergmeertje
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D6: Simplonpass–Zwischbergen

zwaarte:    I        wandeltijd:    6h10        afstand:    17,9 km        hoogteverschil:    ↑  1.246m  ↓  1.890m

Op de oude bergweg, ook wel de Stockalperweg genoemd, verlaat men de Simplon Pas in zuidelijke richting en passeert het Alte Hospiz. Kort na Simplon Dorf steekt men de pasweg over en loopt naar beneden naar de Kapel van Gabi. Van daaruit klimt men naar de pasovergang van de Furggau Pas. Vanaf hier gaat men over de linkerflank van het dal naar Zwischbergen, het eindpunt van de etappe.

Het “Alte Hospiz” bij de Simplon Pas
en.wikipedia.org/wiki

Nadere informatie over deze etappe:

Lees a.u.b. het blog over een gedeelte van deze Etappe van 3 oktober 2019 (van Simplon-Dorf naar de Simplon Pas – het slot van de etappe in de tegengestelde richting).


Etappe D7: Zwischbergen–Alpe il Laghetto

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h      afstand:    15,5 km        hoogteverschil:    ↑  977m  ↓  418m

Een interessante etappe over een eenvoudige weg die door het bovenste deel van het Bognanco dal loopt. Men verlaat Zwischbegen in oostelijke richting naar de Passo di Monscera, waar men de grens met Italië oversteekt. De wegen zijn goed aangegeven en doorkruisen hoogvlakten en weiden, door een paar open bospercelen onderbroken. In de buurt van de Alpe il Laghetto Hut is de route iets moeilijker te herkennen.

Zicht op het dal van Zwischbergen vanaf de berg Seehorn
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D8: Alpe di Laghetto–Rifugio Andolla

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h05        afstand:    7,7 km        hoogteverschil:    ↑  295m  ↓  345m

Deze etappe gaat over lieflijke weiden met prachtig uitzicht, ook al is de weg op sommige stukken nogal onbeschermd, langs de grens tussen Italië en Zwitserland. Indrukwekkend zijn de alpenmeren onderweg, vooral op de Alpe Campo en de Alpe Pontimia.
Een gemakkelijkere variant: een onbeschermde en slecht aangegeven gedeelte van de route tussen de Arsago Seprio Hut en de Pas op de grens met Zwitserland.

Het Meer van Antrona in het noordelijke gedeelte van Piemonte
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D9: Rifugio Andolla–Antronapiana

zwaarte:    I        wandeltijd:    2h30        afstand:    8,5 km        hoogteverschil:    ↑  0m  ↓  1.005m

Deze etappe is aangenaam en gemakkelijk, die vooral mooi is rond het Cavalli Meer. Vanaf Cheggio kan men de verharde weg vermijden door een oude bergweg te kiezen, die echter op sommige punten wat dichtgegroeid is.

De San Lorenzo Kerk uit de 13e eeuw in Antronapiana
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D10: Antronapiana–Madonna della Gurva (Molini di Calasca)

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h350        afstand:    14,6 km        hoogteverschil:    ↑ 886m  ↓  1.279m

Deze etappe verloopt in eerste instantie over bergwegen en semiverharde wegen. De klim naar de Alpe Colma gaat daarentegen door mooie beukenbossen, waarbij men een schitterend uitzicht heeft. Steil afdalend komt men in Porcareccia en in het dal in Molini di Calasca.

Calasca-Castiglione met de Parochiekerk Sant’Antonio Abate
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D11: Madonna della Gurva (Molini di Calasca)–Campello Monti

zwaarte:    II        wandeltijd:    10h30        afstand:    25,3 km        hoogteverschil:    ↑  1.447m  ↓  571m

Vanaf Madonna della Gurva gaat men door bossen en over graslanden naar de Alpe Camino en verder naar de Alpe Lago. Na het passeren van de vervallen berghut loopt men verder naar de Usciolo Pas en dan bergaf naar Campello Monti.

De Usciolo Pas
www.klingenfuss.org

Etappe D12: Campello Monti–Santa Maria di Fobello

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h30        afstand:    14,3 km        hoogteverschil:    ↑  573m  ↓  774m

Vanaf Campello Monti is de weg steil, maar begaanbaar en loopt door bossen en over graslanden. Na de Campello Monti Pas gaat men bergaf naar het plaatsje Roncaccio en over een vlakke weg, deels over kleine rotsen, door een bos van beuken en dennen. Vanaf de Alpe Res bereikt men uiteindelijk de plaats Belvedere di Fobello bij Santa Maria.

De Alpe Res di Fobello
www.caivarallo.it

Etappe D13: Santa Maria di Fobello–Carcoforo

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h        afstand:    10,9 km        hoogteverschil:    ↑ 907m  ↓  669m

Men loopt door het Mastellone dal weer omhoog naar de Barnanca Pas en steekt over naar de Egua Pas. Bij de steile afdaling komt men langs de Boffalora Hut en langs de Egua beek tot aan het plaatsje Carcoforo.

De rivier Mastallone
it.wikipedia.org/wiki

Etappe D14: Carcoforo–Rifugio Ferioli

zwaarte:    I        wandeltijd:    7h50        afstand:    11,3 km        hoogteverschil:    ↑ 1.565m  ↓  665m

Een zeer lange etappe met aanzienlijke hoogteverschillen, die in twee etappen kan worden opgedeeld wanneer men een overnachting in Rima inlast. Vanaf Carcoforo klimt men naar de Termo Pas en daarna daalt men over vele hoogtemeters af naar Rima. Een tweede lange klim leidt naar de Mud Pas, waar de Ferioli Hut vlakbij ligt.


Etappe D15: Rifugio Ferioli–Sant’Antonio di Valvogna

zwaarte:    I        wandeltijd:    3h45        afstand:    10,2 km        hoogteverschil:    ↑  439m  ↓  1.325m

Vanaf de Ferioli Hut daalt men steil af naar Pedemonte en gaat over uitgestrekte graslanden naar de Mud Alm; vandaaruit vervolgt men zijn weg door het bos. Vanaf Pedemonte volgt men het dal, loopt door Alagna Valsesia en komt in Riva Valdobbia aan. Na een klim door het Vogna dal bereikt men het kleine plaatsje Sant’Antonio.

Monte Rosa mountains, Italy
De Monte Rosa berggroep bij Alagna Valsesia
en.wikipedia.org/wiki

Etappe D16: Sant’Antonio di Valvogna–Gressoney-Saint-Jean

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h05        afstand:    12,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.592m  ↓  1.587m

Van Sant’Antonio klimt men het Vogna dal in en verlaat de waterloop om bij de Alpe Larecchio aan te komen en vandaar naar de Valdobbia Pas en de Ospizio Sottile Hut te gaan. Vanaf de Pas bereikt men het Aosta dal over een oude handelsweg. Deze weg loopt over weiden en door een beschermd gebied dat rijk is aan alpine fauna en flora, en daalt uiteindelijk af in het dal naar Gressoney-Saint-Jean.

Riva Valdobbia, Italy
Zicht op Riva Valdobbia
en.wikipedia.org/wiki

Etappe D17: Gressoney-Saint-Jean–Piedicavallo

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h55        afstand:    16,4 km        hoogteverschil:    ↑  1.286m  ↓  1.626m

Deze etappe gaat over alpenweiden, door gemengd bos en oude Walser dorpen naar de Lazouneye Pas en de Mologna Grande Pas. Vanaf de pasovergang loopt men verder over semiverharde wegen en grashellingen bergaf naar de Rivetti Hut. Dan volgt nog een lange afdaling naar beduidend lagere regionen en die tot aan het dorp Piedicavallo leidt.


Etappe D18:Piedicavallo–Issime

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h15        afstand:    18,1 km        hoogteverschil:    ↑  2924m  ↓  2.986m

Vanaf Piedicavallo volgt men de oude verbindingsweg met de Vecchia Pas, waarover vroeger goederen tussen Piemonte en het Aostadal vervoerd werden. De afdaling wordt gevormd door een bergweg met 400 bochten. Het landschap bestaat uit dichte bossen en plekken met alpenrozen. Van betekenis is de nog altijd behouden architectuur van de Walser dorpen.

Gressoney-Saint-Jean, Italy
Kenmerkende Walser architectuur in Gressoney-Saint-Jean, Aosta-dal
www.trekearth.com/gallery

Etappe D19: Issime–Challand-Saint-Victor

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h55        afstand:    16,5 km        hoogteverschil:    ↑ 1.129m  ↓  1.511m

Vanaf het Gressoney dal gaat de weg steil omhoog door Walser nederzettingen, bosgebieden en het moerasland van Munes tot aan de Dondeuil Pas (2.388m). Op dit punt reikt het oog van Mont-Blanc tot aan Gran Paradiso. Men daalt af het Avas dal in.

Issime, Aosta Valley, Italy
Dorpsgezicht van Issime in het Aostadal
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe D20: Challand-Saint-Victor–Covarey

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h55        afstand:    18,95 km        hoogteverschil:    ↑ 984m  ↓  422m

Deze etappe wordt beheerst door de Waterval van Isollaz, de Kerk van de Heilige Préjet, de middeleeuwse burcht van Villa en de imposante vesting van Verrès. De etappe eindigt in Covarey, in het hart van het Regionale Natuurpark van Mont Avic.

Challand-Saint-Victor, Isollaz Waterfall, Italy
De waterval van Isollaz bij Challand-Saint-Victor in het Aostadal
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe D21: Covarey–Rifugio Dondena

zwaarte:    II        wandeltijd:    8h30        afstand:    15,94 km        hoogteverschil:    ↑ 965m  ↓  130m

Men gaat door een dicht bos van bergdennen (pinus uncinata) in het Regionale natuurpark van Mont Avic, langs meerdere alpenmeren tot in een karige omgeving zonder begroeiing, die kenmerkend is voor rots- en puingebieden.

Monte Avic, Aosta Valley, Italy
Het Natuurpark van de Monte Avic in het Aosta dal
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe D22: Rifugio Dondena–Alpe Péradza

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h00        afstand:    12,077 km        hoogteverschil:    ↑  440m  ↓  99m

Deze etappe is op drie manieren van belang: als klassieke route waarover men vroeger de markten in het nabije Piemonte bereiken kon, als oude jachtweg die op bevel van Koning Vittorio Emanuele II. onderhouden werd en als pelgrimsweg naar een belangrijk bedevaartsoord. De weg loopt door een groen ingezonken gebied, langs een rotswand en langs twee grote meren.

Miserin Lake, Aosta Valley, Italy
Het Meer van Miserin in het Aostadal
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe D23: Alpe Péradza–Bivacco Bausano

zwaarte:    II        wandeltijd:    3h25        afstand:    9,8 km        hoogteverschil:    ↑  239m   ↓ 893m

Over de Ariettaz Pas, een van de hoogste punten van Via Alpina, komt men in Piemonte en bereikt de Bausano Hut. Dan gaat men de berghelling weer op naar de Borra Pas; daarna maakt men de laatste afdaling in de richting van Piamprato, in een lieflijke omgeving die rijk is aan landschappelijk schoon.


Etappe D24: Bivacco Bausano–Ronco Canavese

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h25        afstand:    12,33 km        hoogteverschil:    ↑ 814m  ↓  1.901m

Als men de Rio Giassetto bereikt heeft, volgt men het dal en klimt naar de Oche Pas op deels moeilijk te herkennen paden met onbeschermde trajectstukken. Aan de kant van Tallorno gaat men aan de linkeroever van de rivier bergaf naar de Pra Alm en verder over graslanden naar Tallorno.

Traversella, Italy
Zicht op Traversella
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D25: Ronco Canavese–Talosio

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h40        afstand:    13,24 km        hoogteverschil:    ↑  1.263m  ↓  981m

Dit wordt een zeer lange etappe met aanzienlijke hoogteverschillen. Het verloop van de route is niet altijd duidelijk te herkennen, vooral in de hogere gebieden is goed zicht een vereiste om de richting te kunnen bepalen. Vanaf Tallorno bereikt men Ronco Canavese over de Burè Pas en de Prà Pas.

Ronco Canavese, Italy
Zicht op Ronco Canavese vanaf de Cima Rosta
de.wikipedia.org/wiki

Etappe D26: Talosio–San Lorenzo

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h        afstand:    15,68 km        hoogteverschil:    ↑  1.696m  ↓  1.874m

In het begin volgt men de verharde weg in het dal. Daarna leidt een gemakkelijk pad bergop over de alpenweiden tot aan de Crest Pas. Over steile grashellingen daalt men af naar het bedevaartsoord Prascondù. Het vlakbij gelegen Talosio kan men van hieruit over een verharde weg bereiken.

Santuario di Prascondù, Italy
Het bedevaartsoord Santuario di Prascondù
it.wikipedia.org/wiki

Etappe D27: San Lorenzo–Noasca

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h05        afstand:    12,26 km        hoogteverschil:    ↑ 835m  ↓  812m

Op deze etappe bereikt men het Piantonetto dal, een zijdal van het Orco dal. De weg loopt grotendeels binnen de grenzen van het Nationale Park Gran Paradiso. Van Talosio naar San Lorenzo bereikt men bijna 2.200 meter boven zeeniveau, tijdens een aangename tocht door een typisch alpine omgeving met de karakteristieke weiden, bossen en de prachtige vergezichten.

Col di Nivolet, Gran Paradiso, Italy
De Col di Nivolet, waar de river de Orco ontspringt
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe D28: Noasca–Ceresole Reale

zwaarte:    II        wandeltijd:    4h00        afstand:    10,67 km        hoogteverschil:    ↑  1.021m  ↓  573m

Een lange etappe die weer in het Orco dal teruggaat tot aan Ceresole Reale met het gelijknamige grote stuwmeer. Men loopt langs de zuidgrens van het Nationale Park Gran Paradiso, op een lange rij van verharde wegen, bergwegen en paden, op min of meer gelijke hoogte langs de flanken van het dal. Halverwege ligt de plaats Noasca.

Ceresole Reale Lake, Italy
Het stuwmeer van Ceresole Reale
it.wikipedia.org/wiki

Etappe D29: Ceresole Reale–Pialpetta

zwaarte:    II        wandeltijd:    6h05        afstand:    13,5 km        hoogteverschil:    ↑  1.172m  ↓  1.612m

Over de Crocetta Pas verlaat men het Locana dal in de regio van Canavese en komt het Grande dal binnen, onderdeel van de Lanzo dalen. Deze typische etappe die twee dalen verbindt, wordt gekenmerkt door een lange klim vanaf Ceresole Reale, gevolgd door een lange afdaling tot aan Pialpetta aan de Stura rivier in het Grande dal.

Crocetta mountain top, Ceresole Reservoir, Italy
De top van de berg Crocetta met in de diepte het stuwmeer van Ceresole
it.wikipedia.org/wiki