De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens  één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Rode Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd bij de etappes die ik ga lopen of heb gelopen.


Etappe R119: Refuge de l’Archeboc–Valgrisenche

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h45       afstand:   17,6 km          hoogteverschil: ↑ 1.239m   ↓ 1.601m

Vanaf de Archeboc Hut gaat de weg omhoog naar de “Col du Mont”, traditioneel de overgang tussen het Tarentaise dal en het Aosta dal. Aan de Italiaanse helling loopt men langs het San Grato meer vanaf waaruit men de bergen La Grande Rousse, La Becca du Lac en de Testa del Rutor bewonderen kan, over puinhellingen, door naaldbossen en over graslanden naar Valgrisenche, dat overschaduwd wordt door de imposante stuwdam van Beauregard.

Testa del Rutor mountain, Aosta Valley, Italy
Zicht op de berg Testa del Rutor met de gletsjer vanaf het noordwesten
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R118: Valgrisenche–Célleraz

zwaarte:      II          wandeltijd:         5h35       afstand:   19,013 km          hoogteverschil: ↑ 334m   ↓ 870m

Vanuit Valgrisenche daalt men af over graslanden, door uitgestrekte bossen, langs dorpjes en door het beschermde natuurgebied Lac Lolair in het hoofddal van het Aosta dal aan de oever van de rivier de Dora Baltea. De weg gaat aan de andere oever weer omhoog in de richting van de plaatsen Cerellaz en Vens.

Lolair Lake, Aosta Valley, Italy
Het meer van Lolair in het Aosta dal
www.camptocamp.org

Etappe R117: Célleraz–Col du Grand -Saint-Bernard

zwaarte:      II          wandeltijd:         10h55       afstand:   26,855 km          hoogteverschil: ↑ 1.562m   ↓ 612m

Men verlaat nu het centrale dal van het Aosta dal en bereikt over de Joux Pas, de Citrin Pas, langs meerdere bergboerderijen, door grote bossen en uitgestrekte graslanden het dal van de Grote St. Bernhard en de gelijknamige Pas. Hier verlaat de Via Alpina Italië en komt in Zwitserland aan.

Jovencan, Aosta Valley, Italy
Jovençan in het Aosta dal
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R116: Col du Grand- Saint-Bernard–Bourg-St-Pierre

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h40       afstand:   12,5 km          hoogteverschil: ↑ 85m   ↓ 940m

Over de oude bergweg verlaat men de Grote St. Bernhard in noordelijke richting en loopt bergaf. Langs de linkeroever van het Toules meer bereikt men Bourg-St-Pierre, het eindpunt van de etappe.

Col du Grand Saint Bernard Pass, Italy
De Col du Grand Saint Bernard Pas vanaf de Italiaanse kant gezien
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R115: Bourg-St-Pierre–Champex

zwaarte:      I          wandeltijd:         5h35       afstand:   16,1 km          hoogteverschil: ↑ 626m   ↓ 821m

Over de oude pasweg verlaat men Bourg-St-Pierre uit in noordelijke richting en loopt langzaam naar beneden langs Liddes en Forny naar Orsières. Vanaf hier klimt men langs Chez les Reuse steil omhoog naar Champex, het eindpunt van de etappe.

Entremont Valley VS, Switzerland
Zicht op het Val d’Entremont dal
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R114: Champex–Trient

zwaarte:      II          wandeltijd:         5h20       afstand:   15,1 km          hoogteverschil: ↑ 770m   ↓ 912m

Men loopt Champex in noordwestelijke richting uit. Aan het einde van de hoogvlakte leidt de bergweg door het bos omhoog naar de Alp Bovine. Men gaat verder, licht dalend, naar de La Forclaz Pas. Vanaf hier daalt men af naar Trient, het eindpunt van de etappe.

Champex Lake VS, Switzerland
Het Meer van Champex
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R113: Trient–La Flégère

zwaarte:      II          wandeltijd:         8h25       afstand:   18,5 km          hoogteverschil: ↑ 1.545m   ↓ 1.046m

Trient verlaat men in zuidelijke richting. Na een korte klim loopt men over de noordhelling van de Pointe du Midi tot aan de Balme Pas. De Via Alpina buigt naar Frankrijk af, in de richting van de Posettes Pas, het gehucht Buet en de Monets Pas. Men volgt de Langeafstandswandeling TMB® “Tour du Mont-Blanc” over de hoogteweg tegenover de scherpe rotstoppen van Chamonix en de Mont-Blanc tot aan de Flégère Hut.

Aiguillette des Posettes mountain, France
De berg L’Aiguillette des Posettes (2.201m)
commons.wikimedia.org/wiki

Langeafstandswandeling TMB® (“Tour du Mont-Blanc”)


Etappe R112: La Flégère–Refuge de Moëde-Anterne

zwaarte:      II          wandeltijd:         5h30       afstand:   13,9 km          hoogteverschil: ↑ 954m   ↓ 841m

Deze etappe van de Via Alpina verlaat de hoogtewegen van Chamonix met het uitzicht op de Mont-Blanc en loopt langs de Hutten van Planpraz naar de Brévent Pas. Vanaf daar volgt men de Grande Randonnée® nr. 5 door het beschermde natuurgebied Aiguilles Rouges (de “Rode Naalden”) tot men naar de Moëde-Anterne Hut omhoog loopt.

Aiguilles Rouges mountains, Brevent mountain, France
Zicht op de bergketen van de Aiguilles Rouges (“de Rode Naalden”) vanaf de berg Brevent
nl.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 5 is een onderdeel van het netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website


Etappe R111: Refuge de Moëde-Anterne–Salvagny

zwaarte:      II          wandeltijd:         5h00       afstand:   15,3 km          hoogteverschil: ↑ 346m   ↓ 1.581m

Vanuit de Moëde-Anterne Hut klimt men naar de Anterne Pas met uitzicht op het bergmassief van de Mont-Blanc en op de Collet d’Anterne. Men verlaat nu het uit geologisch oogpunt interessante landschap van de Berg Anterne (kristallijn moedergesteente) dat als beschermd natuurgebied is geregistreerd. Men wandelt over de laagvlakte tot aan het dorp Salvagny, het eindpunt van de etappe.

Mont Blanc mountain, Anterne Pass, France
Zicht op het Mont Blanc massief vanaf de Col d’Anterne Pas
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R110: Salvagny–Refuge Tornay-Bostan

zwaarte:      I          wandeltijd:         5h25       afstand:   15,2 km          hoogteverschil: ↑ 1.100m   ↓ 115m

Vanaf het dorp Salvagny leidt deze etappe langs de Grande Randonnée® nr. 5 over de vlakte van Sixt-Fer-à-Cheval door de kloven van Tines en langs de bergbeek Giffre tot aan Samoëns. Daar wandelt men weer in het bos tot aan Pied du Crêt. Over enkele haarspeldbochten in de weg gaat men tot aan het dorpje Allamands. De Grande Randonnée® nr. 5 laat men links liggen en klimt rechtstreeks omhoog naar de Tornau-Bostan Hut, het eindpunt van deze etappe.

Samoens, France
Zicht op Samoëns
de.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 5 is een onderdeel van het netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website


Etappe R109: Refuge Tornay-Bostan–Cabane de Susanfe

zwaarte:      II          wandeltijd:         7h35       afstand:   18,9 km          hoogteverschil: ↑ 1.394m   ↓ 1.058m

Men loopt vanaf de Tornay-Bostan Hut naar de Col de la Golèse en gaat vervolgens over de Grande Randonnée® nr. 5 door de alpenweiden naar de Col de Coux, waar men de Zwitserse grens oversteekt. Men volgt de weg over de bergkam vanaf de Croix d’Incrène tot aan Barme. Vervolgens klimt men  naar de Pas d’Encel. Vandaar uit is het niet ver meer naar de Cabane de Susanfe, het eindpunt van de etappe.

Dent de Bonavau VS, Mountain, Switzerland
De berg Dent de Bonavau op de noordoostflank gezien
www.camptocamp.org/waypoints

De berg Dent de Bonavau op de noordoostflank gezien
www.camptocamp.org/waypoints

De Grande Randonnée® nr. 5 is een onderdeel van het netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website


Etappe R108: Cabane de Susanfe–Vernayaz

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h15       afstand:   19,8 km          hoogteverschil: ↑ 391m   ↓ 2.039m

Men vertrekt vanuit de Susanfe Hut over de pasweg bergop in noordoostelijke richting. Vanaf de Salanfe Pas gaat men naar beneden naar het Salanfe meer. Vanaf hier daalt men steil af naar Van d’en haut, dan over “Les Granges” naar Salvan en verder over de bergweg naar Vernayaz, het eindpunt van de etappe.

Salanfe Lake VS, Dents du Midi mountain, Switzerland
Het Meer van Salanfe met de bergketen Dents du Midi (“de Tanden van de Middag”)
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R107: Vernayaz–Col du Demècre

zwaarte:      II          wandeltijd:         7h20       afstand:   14,2 km          hoogteverschil: ↑ 2.063m   ↓ 164m

Pissevache/Vernayaz verlaat men in oostelijke richting. In Dorénaz klimt men steil omhoog naar Champex of men neemt daartoe de kabelbaan. De weg leidt steil omhoog naar de Sex Carro. Daar loopt men over de bergkam verder, waarbij men zicht heeft op zowel het Boven-Wallis als het Onder-Wallis, tot aan het Portail de Fully. Onderaan de bergkam bereikt men als snel de Col du Demècre, het eindpunt van de etappe.

Martigny VS, Portail de Fully Arch, Switzerland
Zicht op Martigny vanaf de natuurlijke rotsboog de “Portail de Fully”
www.archmillennium.net

Etappe R106: Col du Demècre–Anzeindaz

zwaarte:      II          wandeltijd:         9h55       afstand:   25,3 km          hoogteverschil: ↑ 1.903m   ↓ 1.433m

Met een korte afdaling verlaat men de Col du Demècre in westelijke richting en slaat al snel af naar de hoogteweg die over de bergflanken van de Dent de Morcles naar de Alp Rionda en de Alpe la Tourche leidt. Vanaf daar neemt men een bergweg over de Col des Perris Blancs het Vallon de Nant in. In Pont de Nant gaat de pasweg naar de Essets Pas omhoog, waar men dan vlak bij het eindpunt van de etappe, Anzeindaz, is.

Dent de Morcles mountain VS, Switzerland
De berg Dent de Morcles (de “Tand van Morcles”) met de overgeschoven oudere steenlagen
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R105: Anzeindaz–Godey

zwaarte:      I          wandeltijd:         2h30       afstand:   8 km          hoogteverschil: ↑ 215m   ↓ 732m

Langs de voet van les Diablerets verlaat men Anzeindaz in oostelijke richting. De pasweg gaat over de Pas de Cheville. Na de pashoogte loopt men bergaf naar Derborence. Vanaf hier wandelt men door het oerbos van Derborence en verder naar Godey, het eindpunt van de etappe.

Diablerets mountain range VS, Switzerland
De noordzijde van de berggroep Les Diablerets (3.210m)
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R104: Godey–Gsteig

zwaarte:      III          wandeltijd:         7h00       afstand:   19,7 km          hoogteverschil: ↑ 1.104m   ↓ 1.288m

Langs de noordoostelijke kant van het stuwmeer loopt men Godey uit en klimt langs rotswanden zeer steil omhoog naar Mié. Vanaf hier gaat de bergweg – langs de Sex Rouge – naar de Col du Sanetsch. Men loopt verder over de rechteroever van het meer van Sanetsch naar de Auberge du Sanetsch. Door de Rote Graben daalt men af naar het eindpunt van de etappe, Gsteig, of men neemt hiertoe de kabelbaan.

Sanetsch Pass VS, Sanetsch Lake, Switzerland
De Sanetsch Pas (Col de Sanetsch, linksvoor) en het meer van Sanetsch
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R103: Gsteig–Lauenen

zwaarte:      II          wandeltijd:         2h40       afstand:   7,2 km          hoogteverschil: ↑ 484m   ↓ 427m

Men loopt Gsteig uit in noordoostelijke richting en klimt door de Saaligraben naar de Chrine Pas. Na de pashoogte gaat de weg langzaam naar beneden naar Lauenen, het eindpunt van de etappe.

Gsteig bei Gstaad BE, Switzerland
Beschermd monument (Hotel Bären) in Gsteig
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R102Lauenen–Lenk

zwaarte:      I          wandeltijd:         5h00       afstand:   13,9 km          hoogteverschil: ↑ 796m   ↓ 972m

Men verlaat Lauenen in oostelijke richting en klimt door bossen en nauwe beekdalen naar de Trütlisberg Pas. Na de pashoogte loopt men naar Lochberg en verder door de Wallbachgraben. Aan de andere zijde van het dal steekt men de Wallegg bergkam over, van waaruit het niet meer ver is naar Lenk, het eindpunt van deze etappe.

Lauenen Valley BE, Lauenen Lake, Switzerland
Het Lauenendal met het meer en de berg Wildhorn op de achtergrond
en.wikipedia.org/wiki

Lenk, het eindpunt van Etappe R102 is het eindpunt van Etappe C14 (heen) resp. beginpunt van de Etappe C14 (terug) van de Groene Route .


Etappe R101: Lenk–Adelboden

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h30       afstand:   13,2 km          hoogteverschil: ↑ 629m   ↓ 906m

Men verlaat Lenk in oostelijke richting en klimt naar de Büelberg. Van hieraf gaat het verder bergop tot aan de Hahnenmoospas. Na de pasovergang loopt men gedurende korte tijd langs de autoweg en buigt dan naar links af. Men volgt de Gilsbach en later de Allebach tot aan het eindpunt van deze etappe in Adelboden.

Lenk-BE-Switzerland
Zicht vanuit Lenk op de bergen
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R101 is gelijk aan de Etappe C14 van de Groene Route (terug). Lenk is het eindpunt van de Groene Route (heen) resp. het beginpunt van de Groene Route (terug).


Etappe R100: Adelboden–Schwarenbach

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h10       afstand:   15,6 km          hoogteverschil: ↑ 1.079m   ↓ 1.244m

Men verlaat Adelboden in oostelijke richting en klimt langs de Bunderalp, steil naar de Bunder Chrinde Pas omhoog. Vanaf de pasovergang leidt het bergpad door de bergkloof steil naar beneden naar Usser Üschine. Vanaf hier loopt men langs de rechteroever van de  Alpbach tot men aan de spoorlijn komt, die naar het eindpunt van deze Etappe, Kandersteg, leidt.

Adelboden BE, Engstligen waterfalls, Switzerland
De Engstligen watervallen vanuit Adelboden gezien
nl.wikipedia.org/wiki

Deze etappe is gelijk aan Etappe C13 van de Groene Route (terug).


Etappe R99: Schwarenbach–Leukerbad

zwaarte:      II          wandeltijd:         3h10       afstand:   8,5 km          hoogteverschil: ↑ 284m   ↓ 934m

Langs de linkeroever van de Daubensee veerlaat men Schwarenbach in zuidelijke richting en klimt langzaam naar de Gemmi Pas. Men kan voor de afdaling de kabelbaan, maar men kan ook het bergpad nemen dat steil naar beneden gaat naar Leukerbad, het eindpunt van deze etappe. In Leukerbad nodigen talrijke wellness- en badgelegenheden tot verpozen uit.

Daubensee Lake VS, Gemmi Pass, Switzerland
Het Daubensee meer vanaf de Gemmipas
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R98: Leukerbad–Gampel/Steg

zwaarte:      II          wandeltijd:        7h00       afstand:   18,6 km          hoogteverschil: ↑ 526m   ↓ 1.281m

Men loopt Leukerbad uit in zuidelijke richting en daalt over de ladders van Albinen af naar Albinen. Op dezelfde hoogte passeert men de dorpen Guttet, Feschel en uiteindelijk Erschmatt. Vanaf hier gaat men dalwaarts naar Gampel/Steg, het eindpunt van de etappe, dat in het Rhône dal ligt.
Een gemakkelijkere variant:
Als alternatief voor de ladders van Albinen kan men ook over de verkeersweg lopen (geen trottoirs!) of de Postauto nemen.

Leukerbad VS, Switzerland
Leukerbad met de Gemmipas
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R97: Gampel/Steg–Mund

zwaarte:      II          wandeltijd:         10h30       afstand:   26,9 km          hoogteverschil: ↑ 1.200m   ↓ 645m

 Vanuit Gampel/Steg gaat men in oostelijke richting omhoog naar Hohtenn. Vanaf hier loopt men over de hoogteweg en volgt de zuidelijke kant van de spoordijk van de Lötschbergbahn tot aan Ausserberg. Met een korte klim naar Niwärch bereikt men de Niwärch-Suone (open waterleiding) en blijft daarlangs lopen. In het Baltschieder dal steekt men over naar de Gorperi-Suone. Vanaf Eggerberg komt men over de hoogteweg direct in Mund aan, het eindpunt van deze etappe.
Een gemakkelijkere variant:
Als alternatief voor de Niwärch-Suone kan men ook door de tunnel lopen. Een zaklamp is dan wel noodzakelijk.

Mund VS, Baltschieder Suone irrigation canal, Switzerland
De Baltschieder Suone tussen Mund en Ausserberg
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R96: Mund–Riederalp

zwaarte:      II          wandeltijd:         8h25       afstand:   20,1 km          hoogteverschil: ↑ 1.481m   ↓ 749m

Men gaat in oostelijke richting Mund uit en loopt door het bos omhoog naar het bergterras van Nessel. De hoogteweg leidt naar Bäll en over vlak terrein verder naar het Hotel Belalp. Vanaf daar daalt men af naar de 124 meter lange hangbrug om de Massa over te steken. De klim aan de andere kant naar de Riederfurka gaat door het Bos van Aletsch, van waar het niet ver meer is naar Riederalp, het eindpunt van de etappe.

Aletschwald-Forest-VS-Switzerland
Het Aletsch Bos op een zijmorene van de Aletschgletsjer
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R95: Riederalp–Fieschertal

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h35       afstand:   20,5 km          hoogteverschil: ↑ 621m   ↓ 1.432m

Via de Riederfurka verlaat men de Riederalp. De hoogteweg over de aan de zuidkant van zijmorene van de Aletschgletsjer leidt door een heel bijzonder beschermd natuurgebied, het Bos van Aletsch. Bij het Märjele meer slaat men rechtsaf naar de Burg Hut. Vanaf hier daalt men steil af naar Fieschertal, het eindpunt van de etappe.

Aletsch Glacier VS, Switzerland
De Grote Aletschgletsjer vanaf de berg Eggishorn
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R94: Fieschertal–Ulrichen

zwaarte:      II          wandeltijd:         11h20       afstand:   28,8 km          hoogteverschil: ↑ 1.394m   ↓ 1.163m

Het plaatsje Fieschertal verlaat men over de westelijke zijde van het dal in zuidelijke richting of men neemt hiertoe de Postauto. In Fiesch loopt men over de weg over de bergkam omhoog naar Bellwald. Vanaf hier wandelt men over de hoogteweg tot aan het eindpunt van deze etappe, Ulrichen. Vlak voordat men daar aankomt, is er nog een korte, steile afdaling.

Lees a.u.b. ook het blog van 1 oktober 2019 over het eerste gedeelte van deze etappe (Fiescheralp naar Bellwald).


Etappe R93: Ulrichen–Riale

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h55       afstand:   19,6 km          hoogteverschil: ↑ 1.188m   ↓ 802m

Vanaf Ulrichen loopt men in zuidoostelijke richting in het Ägene dal tot aan Ladstafel. Hiertoe kan men ook de bus nemen. Vanaf hier klimt men steil naar het Gries meer. Over de bergweg – die ook al door de Walser en de Romeinen werd gebruikt – gaat men de Gries Pas over en tevens de landsgrens met Italië. Op de Walserweg loopt men het Morasco dal naar beneden tot aan het gelijknamige meer en gaat dan over de verharde weg verder tot aan Riale.

Griessee Reservoir, Griespass VS, Switzerland
De Griesspas bij het stuwmeer van Griess
commons.wikimedia.org/wiki

Het eindpunt van deze Etappe is ook het beginpunt/eindpunt van de Blauwe Route, Etappe D1 (heen) resp. Etappe D1 (terug).


Etappe R92: Riale–Robiei

zwaarte:      II          wandeltijd:         4h20       afstand:   13,4 km          hoogteverschil: ↑ 966m   ↓ 803m

Vanaf Riale volgt men de verharde weg tot aan de San Giacomo Pas tot aan de Toggia Alm. Men loopt het dal door, langs de Boden meren tot aan de Valmaggia Pas, waar men weer de grens met Zwitserland oversteekt. Na de pashoogte komt men – langs het Lago dei Matörgn– meteen in Robiei, het eindpunt van de etappe.

San Giacomo Pass TI, Switzerland
De San Giacomo Pas
de.wikipedia.org/wiki

Het beginpunt van deze Etappe is het beginpunt van Etappe D1 (heen) resp. eindpunt van Etappe D1 (terug) van de Blauwe Route.


Etappe R91: Robiei–Fontana (Val Bavona)

zwaarte:      II          wandeltijd:         5h40       afstand:   19,7 km          hoogteverschil: ↑ 182m   ↓ 1.448m

Men loopt Robiei in zuidelijke richting uit, waar dan de afdaling naar San Carlo begint. Men kan ook met de kabelbaan van Robiei naar San Carlo gaat. In het Val Bavona komt men telkens weer hier en daar huizen en bereikt Fontana, het eindpunt van de etappe.

Robiei Reservoir TI, Switzerland
Het stuwmeer van Robiei
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R90: Fontana (Val Bovana)–Prato Sornico

zwaarte:      II          wandeltijd:         6h40       afstand:   18,6 km          hoogteverschil: ↑ 1.816m   ↓ 1.698m

Met een steile klim naar de Alpe Fiorasca verlaat men Fontana in noordelijke richting. Daar steekt men de alpenweide over en bereikt na een korte, steile klim de Bocchetta Fiorasca. Na de pashoogte daalt men steil af naar de Alpe Brünesc. De weg loopt nu door het bos naar het plateau van Monti di Rima, van waaruit men verder naar beneden loopt naar het eindpunt van de etappe, Prato Sornico.

Bavona Valley TI, Switzerland
Uitzicht over het Bavona dal
it.wikipedia.org/wiki