De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I        Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II        Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III       Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens  één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Rode Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd.


Etappe R149: Rifugio Carelli–Limonetto

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h50      afstand:    26,51 km      hoogteverschil:    ↑  1.069m   ↓  1.732m

Vanaf de Garelli Hut in het hart van het Natuurpark van het bovenste deel van het Pesio en Tanaro dal daalt men af tot de bodem van het dal en loopt daarna weer in het Margaureis dal omhoog naar de Duca Pas. Men bereikt het karstgebied van de laagvlakte rond Carsene en loopt dan over de bergkam, met mooie vergezichten, tot aan de Tenda Pas. Een laatste stuk bergaf leidt naar Limonetto.

Valle Pesio Valley, Italy
Het Pesio dal
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R148: Limonetto–Castérino

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h10      afstand:    15,76 km      hoogteverschil:    ↑  1.000m    ↓  738m

Vanaf Limonette klimt men weer in het Combe dal van de Rio Prati della Chiesa omhoog, en loopt dan op een steile weg, eerst door het bos en dan over puinhellingen tot aan de Salente Pas, de Franse grens ter hoogte van de forten van Giaure. De Via Alpina gaat tot aan de oude kazernes van Peïrefique naar beneden. Vervolgens bereikt men het dorpje Castérino, het eindpunt van de etappe.

Col de Tende Pass, Italy
De Col de Tende Pas met de vele haarspeldbochten
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R147: Castérino–Refuge de Valmasque

zwaarte:    II      wandeltijd:    2h30      afstand:    7,9 km      hoogteverschil:    ↑  690m  ↓  8m

Na het dorpje Castérino loopt men het gebied van het Nationale Park Mercantour binnen en volgt daarbij de Valmasque Beek. Na een korte klim bereikt men de Valmasque Hut, het eindpunt van de etappe.

Valmasque mountain hut, France
De Valmasque berghut
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R146: Refuge de Valmasque–Refuge de Nice

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h05      afstand:    7,9 km      hoogteverschil:    ↑  449m  ↓  446m

De Valmasque Hut is het startpunt van deze etappe op hoog niveau, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van vele meren. Over de route van de Grande Randonnée® nr. 52 loopt men langs het Basto Meer, het Groene Meer (Lac Vert) en het Zwarte Meer (Lac Noir) midden in het Nationale Park Mercantour. Deze meren worden overheerst door de Mt. Bego, de beschermer van het Dal der Wonderen (Le Val des Merveilles). Het eindpunt van de etappe is de Nizza Hut.

Mont Bego mountain, Park Mercantour, France
De berg Mont Bego
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R145: Refuge de Nice–Rifugio de la Madonna de Fenestre

zwaarte:    III      wandeltijd:    3h05      afstand:    5,5 km      hoogteverschil:    ↑  358m  ↓  675m

In een geologische interessant gebied midden in het Nationale Park Mercantour verlaat de Via Alpina de Nizza Hut. Langs de route van de Grande Randonnée® nr. 52 loopt men langs het meer van la Fous naar de hoogalpiene Pas du Mt. Colomb en daalt onderlangs de Mont Gélas, het hoogste punt van het bergmassief, naar de Madone de Fenestre Hut af, het eindpunt van de etappe tegenover de Caïres de la Madone.

Mont du Gélas mountain, France
De berg Mont du Gélas vanaf de Rifugio Soria Ellena
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R144: Rifugio de la Madonna de Fenestre–Rifugio Ellena-Soria

zwaarte:    II      wandeltijd:    2h55      afstand:    7,01 km      hoogteverschil:    ↑  564m  ↓   681m

Vanaf de Madone de Fenestre Hut gaat men over een druk belopen bergpad tot aan de splitsing naar het Fenestre meer, daarna over een grindweg tot aan de Fenestre Pas. Hier steekt men de Italiaanse grens over en wisselt men van het Nationale Park Mercantour in het Natuurpark Alpi Marittime. De Route volgt de verloop van het dal tot aan het Plateau van Praiet, vanwaar men met een korte omweg bij de Ellena-Soria Hut uitkomt.

Col de Fenestre Pass, Fortifications, France
Vestingwerken bij de Col de Fenestre Pas
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R143: Rifugio Morelli-Buzzi–Rifugio Ellena-Soria

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h25      afstand:    12,3 km      hoogteverschil:    ↑  736m  ↓  1.283m

Vanaf de Ellena-Soria Hut bereikt men het Plateau van Praiet en na een lange klim de Fenestrelle Pas. Door het gelijknamige dal daalt men af naar het meer van Chiotas en bereikt na een opnieuw steile klim de Chiapous Pas. Na een tocht over moeilijk terrein komt men uiteindelijk aan bij de Morelli-Buzzi Hut, eindpunt van de etappe.

Chiotas Reservoir, Italy
Het stuwmeer van Chiotas
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R142: Rifugio Morelli-Buzzi–Rifugio Questa

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h55      afstand:    13,47 km      hoogteverschil:    ↑  972m  ↓  997m

Vanaf de Morelli-Buzzi Hut loopt men door het Lourousa dal naar beneden en bereikt de Thermen van Valdieri. Door een dicht lariksbos loopt men over een militaire weg door het Valasco dal naar boven en bereikt het betoverend mooie Valasco Plateau. Daar ligt een fraai koninklijk jachtslot. Verder bergop, eerst over de verharde weg, dan over een landweg komt men bij de Questa Hut aan. 

Pian del Valasco Valley, Italy
Pian del Valasco
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R141: Rifugio Questa–Rifugio Malinvern

zwaarte:    II      wandeltijd:      3h00      afstand:    8,35 km      hoogteverschil:    ↑  359m  ↓  920m

Vanaf de Questa Hut in het kerngebied van het Natuurpark Alpi Marittime leidt een weg met talrijke bochten naar beneden naar het Claus meer, verder naar het meer van Valscura en daarna weer omhoog naar de Valscura Pas. Aan de andere kant daalt men naar het meer van Malinvern af; men loopt verder tussen weiden en verspreide groepen lariksen naar het plateau waar de Marlinvern Hut ligt.

Questa mountain hut, Lago delle Portette Lake, Italy
De Questa berghut bij het Lago delle Portette Meer
commons.wikimedia.org/wiki

Etappe R140: Rifugio Malinvern–Sant’Anna di Vinadio

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h30      afstand:    12,39 km      hoogteverschil:    ↑  915m  ↓   715m

Vanaf de Malinvern Hut loopt men in het dal omhoog, langs de Valetta meren tot aan de Orgials Pas. Om de gelijknamige bergtop heen bereikt men de Lombarda Pas en volgt dan langs de bergkam de grens tussen Italië en Frankrijk. Aan de Italiaanse kant gaat men naar beneden, langs het meer van de Sant’Anna Pas en bereikt de bedevaartkerk van Sant’Anna di Vinadio.

Lombarda Pass, Italy
De Lombarda Pas
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R139: Sant’Anna di Vinadio–Strepeis

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h00      afstand:    9,03 km      hoogteverschil:    ↑  573m  ↓  1.309m

Na de bedevaartkerk Sant’Anna di Vinadio loopt men halverwege de berghelling omhoog tot aan de Bravaria Pas, en gaat dan bergaf door het gehele Insciuada dal, waarin het onderste gedeelte een mooie waterval is. De weg leidt naar de Therme van Bagni di Vinadio; vanaf daar komt men over de verharde weg in het dal aan in Strepeis.

Sant'Anna di Vinadio, Sanctuary, Italy
Het Klooster van Sant’Anna di Vinadio
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R138: Strepeis–Rifugio Zanotti

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h05      afstand:    14,67 km      hoogteverschil:    ↑  879m  ↓  1.652m

Vanaf  Strepeis klimt men door het weelderig groene Bagni dal met zijn vele beekjes omhoog tot aan San Bernolfo, vanaf waar men door een nauw dal tussen rotsen en verspreide graslanden de Laroussa Pas bereikt. Het bovenste Alpetta dal volgend gaat men eerst naar beneden naar de Migliorero Hut en dan gaat men opnieuw omhoog naar de Rostagno Pas. Daarachter volgt de laatste afdaling naar de Zanotti Hut.

Lago Inferiore dell' Ischiator river, Italy
Lago Inferiore (het lagere meer) van de rivier Ischiator boven Vinadio
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R137: Rifugio Zanotti–Pontebernardo

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h15       afstand:    15,55 km      hoogteverschil:    ↑  879m  ↓  1.560m

Vanaf de Zanotti Hut steekt men de Sottano delle Scolettas Pas over en daalt af door het gelijknamige dal tot aan de Talarico Hut. Dan gaat men weer naar boven op de andere zijde van het dal en bereikt men de Stau Pas. Daarachter loopt men weer naar beneden naar de dalbodem en de Rio Forneris. Men gaat nu halverwege de berghelling verder, steekt een laagvlakte bij Becchi Rossi en bereikt Pontebernardo.

Becchi Rossi mountains, Italy
De bergtoppen van de Becchi Rossi
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R136: Pontebernardo–Chialvetta

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h40    afstand:    18,55 km      hoogteverschil:    ↑  1.621m  ↓  1.419m

Vanaf Pontebernardo loopt men over de nationale autoweg langs de Stura beek om dan met een lange klim de Rocca Brancia Pas te bereiken, het hoogste punt van deze etappe. Men komt nu bij de Gardetta Pas, loopt om de Rocca Limburny heen en beëindigt de afdaling in Chialvetta, in het dal van de Unerzio beek.

Monte Oserot mountain, Colle Oserot Pass, Italy
De berg Monte Oserot met de Colle Oserot Pas (links)
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R135: Chialvetta–Chiappera

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h20      afstand:    14,78 km      hoogteverschil:    ↑  949m  ↓  846m

Vanuit Chialvetta, het beginpunt van deze etappe, klimt men naar de Unerzio Hut. Vlak daarna begint de klim naar de Ciarbonet Pas, waarmee men toegang heeft tot het bovenste deel van het Maira dal. De weg loopt halverwege de berghelling over puinvelden naar beneden, langs de bronnen van de Maira beek tot in de plaats Chiappera.

Saretto, Maira Valley, Italy
Saretto in het Maira dal
de.wikipedia.org/wiki

Het eindpunt van deze Etappe R135 is ook het eindpunt van de Etappe D52 van de Blauwe Route vanuit Ussolo.


Etappe R134: Chiappera–Maljasset

zwaarte:    II        wandeltijd:    5h05      afstand:    15,84 km      hoogteverschil:    ↑  1.049m  ↓  761m

Vanaf Chiappera loopt de weg bergop naar de Campo Base Hut. Van daaruit leidt een weg naar de Grange del Collett, verder naar het Sagna Meer en dan naar de Maurin Pas. Hier steekt de Via Alpina de Franse grens over en gaat naar beneden het met gras begroeide Mary dal in tot aan het dorp Maljasset, het symbool van de Haute-Ubaye en tevens eindpunt van deze etappe.

Maira Valley (upper part), Chiappera, Italy
Het hogere gedeelte van het Maira dal bij Chiappera met zicht op de Rocca Provenzale
en.wikipedia.org/wiki

Het beginpunt van deze Etappe R134 is ook het beginpunt van de Etappe D51 van de Blauwe Route naar Ussolo.


Etappe R133: Maljasset–Ceillac

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h15      afstand:    17,8 km      hoogteverschil:    ↑  756m  ↓  1.037m

Na het dorp Maljasset volgt men de Grande Randonnée® nr. 5 en bereikt de Giardin Pas, de toegangspoort tot het Regionale Natuurpark Queyras. Daarna gaat men bergaf naar het grote Ste Anne Meer aan de voet van de bergtoppen van Font-Sancte en verder naar het Miroir Meer tot men in het dorp Ceillac aankomt, het eindpunt van de etappe.

Font Sancte mountain range, Ubaye Valley, France
De bergketen Font Sancte bij het dal van de rivier de Ubaye
en.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 5 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R132: Ceillac–Refuge de Furfange

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h15      afstand:    17,8 km      hoogteverschil:    ↑  1.693m  ↓  1.046m

Deze etappe begint in het dorp Ceillac in het hart van het Regionale Natuurpark Queyras. Men volgt de Grande Randonnée® nr. 58 (“Tour du Queyras”): eerst over de Bramousse Pas, dan door lariksbossen en over bergweiden naar beneden tot aan de rivier de Guil, die men oversteekt met de brug bij Bramousse. Na een abrupte klim bereikt men de Furfange Hut, het eindpunt van de etappe.

Ceillac, France
Ceillac in het voorjaar
commons.wikimedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 58 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R131: Refuge de Furfande–Mont-Dauphin (Guillestre)

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h20      afstand:    17,5 km      hoogteverschil:    ↑  240m  ↓  1.492m

Vanaf de Furfande Hut verlaat de Via Alpina de Grande Randonnée® nr. 58 (Tour du Queyras) en gaat verder langs de Grande Randonnée® nr. 541. Nadat me het hoogste punt op de Garnier Pas achter zich heeft gelaten, gaat men in het bos naar beneden, door het dorp Eygliers naar de vestingstad Mont-Dauphin, van waaruit men het brede Durance dal kan overzien.

Mont-Dauphin, Fortifications, France
Vestingwerken van Mont-Dauphin, hoog boven de dalen van de Guil en de Durance
fr.wikipedia.org/wiki

De Grandes Randonnées® nr. 58 en nr. 541 zijn onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website (58 en 541).


Etappe R130: Mont-Dauphin (Guillestre)–Freissinières

zwaarte:    I      wandeltijd:    7h25      afstand:    22,1 km      hoogteverschil:    ↑  782m  ↓  911m

Deze etappe leidt van Mont-Dauphin naar het punt waar de Guil en de Durance samenvloeien en gaat dan in de buurt van het dorp Réotier met zijn versteende bronnen omhoog naar het bos Fonds du Sap. De Grande Randonnée® nr. 50 volgend, komt men door verschillende bergdorpjes tot in Freissinières, in het midden van het gelijknamige dal. Dit is het eindpunt van de etappe.

Réotier petrified spring, France
Versteende bron bij Réotier
fr.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 50 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R129: Freissinière–Vallouise

zwaarte:    II      wandeltijd:    9h40      afstand:  21 km      hoogteverschil:↑    1.149m  ↓  1.177m

Vanuit Freissinières loopt de Via Alpina omhoog naar de Lauzes Pas, van waaruit men het Durance dal kan zien. Zij steekt het kleine Fournel dal met zijn voormalige zilvermijnen over, alvorens zij over de Grande Randonnée® nr. 50 (Tour du Haut Dauphiné) bergop naar de Pousterle Pas leidt. In de buurt van het dorp Vigneaux daalt men weer af naar het dorp Vallouise, het eindpunt van de etappe en de toegangspoort tot het Nationale Park Écrins.

Freissinières, Queyras mountain, Écrins, France
Freissinières met de berg Queyras op de achtergrond
fr.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 50 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R128: Vallouise–Le Monêtier-les-Bains

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h10      afstand:    19,2 km      hoogteverschil:    ↑  949m  ↓  1.250m

De Via Alpina verlaat Vallouise over de route van de “Tour de l’Oisans et des Ecrins” door de gemeente Pelvoux, langs de huizen van Chambran naar de grens van het Nationale Park Ecrins. Daar loopt men naar de onder de gletsjers van de Dôme de Monêtier gelegen Eychauda Pas. Het eindpunt van de etappe is Le Monêtier-les-Bains, een Therme uit de Romeinse tijd.

Eychauda Lake, National Park Écrins, France
Het Meer van Eychauda in het Nationale Park les Écrins
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R127: Le Monêtier-les-Bains–Névache

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h52      afstand:    12 km      hoogteverschil:    ↑  956m  ↓  832m

Deze etappe verlaat Le Monêtier-les-Bains in de richting van het kleine Moulinette dal, waar de Route weer de Grande Randonnée® nr. 57 volgt naar de Buffère Pas met zijn uitzichten over het Ecrinsmassief. Langs de huizen van Buffère loopt men door het beschermde Clarée dal en komt in het traditionele dorp Névache, het eindpunt van de etappe.

Monêtier-les-Bains, France
Le Monêtier-les-Bains
commons.wikimedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 57 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R126: Névache–Granges de la Vallée Étroite

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h25      afstand:    10,1 km      hoogteverschil:    ↑  602m  ↓  406m

De Route verlaat het dorp Névache en klimt over de Grandes Randonnées® nr. 5 en nr. 57 door het Clarée dal tot aan de Thures Pas en het Chavillon meer. Vervolgens wandelt men naar beneden tot aan Granges de la Vallée Étroite, een Franse enclave op Italiaanse grondgebied en tevens eindpunt van de etappe.

Vallée de la Clarée Valley, France
In het dal van de rivier de Clarée
de.wikipedia.org/wiki

De Grandes Randonnées® nr. 5 en nr. 57 zijn onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website (5 en 57)


Etappe R125:Granges de la Vallée Étroite–Modane

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h55      afstand:    19 km      hoogteverschil:    ↑  616m  ↓  1.375m

Vanaf Granges de la Vallée Étroite verlaat de Route het Franse “nauwe dal”, dat een enclave op Italiaans grondgebied vormt, en het bergmassief van Mont Thabor over de Grandes Randonnées® nr. 57 en nr. 5. Na de Vallée Étroite Pas loopt men door kreupelbossen naar beneden naar Modane.

Mont Thabor mountain, France
De omgeving van de Mont Thabor
commons.wikimedia.org/wiki

De Grandes Randonnées® nr. 5 en 57 zijn onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R124: Modane–Termignon-la-Vanoise

zwaarte:    I      wandeltijd:    5h20      afstand:    20,5 km      hoogteverschil:    ↑  665m  ↓  475m

Deze etappe gaat over de bodem van het dal op de linker oever van de Arc. Vanaf Modane kiest men de “Chemin du Petit Bonheur” (Weg van het Kleine Geluk), komt langs de indrukwekkende verdedigingsmuur van Esseillon (voormalige militaire vesting) en bereikt dan Bramans. Vandaar loopt men naar Termignon, het eindpunt van de etappe en tevens de toegang tot het hart van het Nationale Park Vanoise.


Etappe R123: Termignon-la-Vanoise–Refuge de la Leisse

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h35      afstand:    20 km      hoogteverschil:    ↑  1.543m  ↓  369m

Deze etappe loopt over een grindweg Termignon uit en leidt over een paar bochten in de weg naar de kernzone van het Nationale Park Vanoise. Daarna volgt zij de Grandes Randonnées® nr. 5 en nr. 55 langs de Hut van het Nationale Park Plan-du-Lac, de Entre-Deux-Eaux Hut en historische plekken (bruggen, kapellen…) tot aan de Leisse Hut, het eindpunt van deze etappe.

Termignon, Plan du Lac Hut, France
De berghut op de Plan du Lac boven Termignon
nl.wikipedia.org/wiki

De Grandes Randonnées® nr. 5 en nr. 55 zijn onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website (5 en 55)


Etappe R122: Refuge de la Leisse–Le Lac de Tignes

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h00      afstand:    12,6 km      hoogteverschil:    ↑  269m  ↓  693m

Vanaf de Leisse Hut, die onder de schaduw van de Gletsjers van La Grande-Motte ligt slingert de weg om meerdere meren heen en volgt dan de Grande Randonnée® nr. 55, waarmee men het kerngebied van het Nationale Park Vanoise verlaat over de Leisse Pas en de Fresse Pas. Daarna daalt men over skipistes af naar het Meer van Tignes, het middelpunt van het gelijknamige skigebied en eindpunt van de etappe.

La Grande Motte Glacier, France
De Gletsjer van La Grande Motte boven Tignes, augustus 2016
fr.wikipedia.org/wiki

De Gletsjer van La Grande Motte boven Tignes, augustus 2016
fr.wikipedia.org/wiki

De Grande Randonnée® nr. 55 is onderdeel van een netwerk van langeafstandswandelingen door Frankrijk – zie de website.


Etappe R121: Le Lac de Tignes–Le Monal

zwaarte:    I      wandeltijd:    3h30      afstand:    15,6 km      hoogteverschil:      ↑  569m  ↓  792m

Vanaf het Meer van Tignes leidt een hoogteweg naar beneden tot aan het dorpje Boisse en over de stuwdam van het Meer van Tignes op de andere berghelling. Daarna loopt men op de helling van de rechteroever van de Isère, doorkruist meerdere traditionele bergdorpjes tegenover de gletsjers van de Mt. Pourri en bereikt uiteindelijk het beschermde dorpje Le Monal.

Tignes, Tignes Lake, France
Tignes-le-Lac
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R120: Le Monal–Refuge de l’Archeboc

zwaarte:    II      wandeltijd:    3h05      afstand:    12,8 km       hoogteverschil:    ↑  639m  ↓  490m

Vanaf het beschermde dorp Le Monal loopt men verder over de regionale Grande Randonnée® Tour de Haute-Tarentaise. Eerst komt men door het dorp Echaillon tegenover de Mt. Pourri, vermijdt dan boven in het bos het skioord Ste Foy-Tarentaise en bereikt vervolgens de Archeboc Hut, het eindpunt van de etappe.

Monal Mont Pourri mountain, France
Le Monal met de berg Mont Pourri op de achtergrond
fr.wikipedia.org/wiki

De etappe van de Grande Randonnée Tour de Tarentaise die hier bedoeld wordt, is etappe 7.