De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
I       Wandelweg (breed zonder open stukken)
II      Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III     Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.


Etappe R150: Rifugio Carelli–Rifugio Mongioie

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h40      afstand:    14,4 km      hoogteverschil:    ↑  912m  ↓  1339m

Vanaf de Garelli Hut klimt men langs het meer van Rataira en over de puinhellingen van de Pas Pas (!) naar de Porta Sestrera in het hogere deel van het Ellero dal. Langs de Saracco Volante Hut en het karstlandschap van Piaggia Bella bereikt men de Mastrelle Pas. Men loopt door het Carnino dal naar beneden en komt, langs de Bossi Hut en de Carnino Pas, bij de Mongioie Hut.

Passo di Mastrelle Pass, Carnino, Italy
Het uitzicht vanaf de Passo di Mastrelle Pas
www.wikiloc.com

Etappe R151: Refugio Mongioie–Ormea

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h00      afstand:    23,45 km      hoogteverschil:    ↑  673m  ↓  1433m

Vanaf de Mongioie Hut loopt men naar beneden naar Viozene en vervolgt dan halverwege de helling over smalle paden en rustige wegen door het hoger gelegen gedeelte van het Tanaro dal. Nadat men om de Monte Baraccone heen gelopen is, gaat men verder halverwege de hellingen naar de plaats Quarzina. Dan gaat men verder over de puinvelden van de hellingen van de Monte Castello di Quarzina. Men bereikt Chioraira en uiteindelijk Chionea en loopt door bossen bergaf naar Ormea.
Deze etappe kan men ook met de mountainbike van Viozene naar Ormea afleggen.

Zicht op Quarzina
it.wikiloc.com

Etappe R152: Ormea–Garessio

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h55      afstand:    22,9 km      hoogteverschil:    ↑  791m  ↓  957m

Vanaf Ormea klimt men aan de linker zijde van de Rio Armetta tussen loofbossen door omhoog. De weg is op sommige stukken niet goed herkenbaar en steekt meerdere malen een landweg over die naar hoger gelegen dorpjes gaat. Aan de bergkant van Isola Lungo daalt de weg steil af in de richting van het dorp, en nadat men de Tanaro rivier overgestoken is, verloopt hij een stuk parallel aan de nationale hoofdweg van Ormea naar Garessio.
Het is mogelijk om een alternatieve route te kiezen (die men ook met de mountainbike kan afleggen) van Ormea tot aan Caprauna, zonder over Garessio te gaan.


Etappe R153: Garessio–Caprauna

zwaarte:    II      wandeltijd:    5h25      afstand:    18,6 km      hoogteverschil:    ↑  1395m  ↓  961m

Vanuit Garessio gaat men halverwege de berghelling omhoog tot aan de San Bernardo Pas. Vanaf de pas slaat men de weg naar de voet van de Monte Galero in en gaat dan verder over de bergkam die de waterscheiding tussen Piemonte en Ligurië vormt. Een laatste, steile afdaling door de bossen leidt naar Caprauna.
Het is mogelijk om een alternatieve route te kiezen (die men ook met de mountainbike kan afleggen) van Ormea tot aan Caprauna, zonder over Garessio te gaan.

Monte Galero mountain, San Bernardo Pass, Italy
De berg Monte Galero vanuit het westen; links is de San Bernardo Pas
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R154: Caprauna–Colla di Nava

zwaarte:    I      wandeltijd:    3h10      afstand:    10,8 km      hoogteverschil:    ↑  372m  ↓  497m

Deze etappe is niet erg inspannend: afgezien van een klim in het begin van Caprauna naar het kapelletje voor de Madonna Guarneri loopt men over gemakkelijke wegen. In het begin ziet men een erg ruig landschap met opvallend scherpe kalksteenrotsen. Eenmaal over de Caprauna Pas wordt het landschap lieflijker, voornamelijk met weiden en graslanden. Langs de weg staan twee mooie, vrijstaande kapelletjes: de reeds genoemde Kapel van Madonna Guarneri en de Kapel van de Heilige Bernardo d’Armo.
Deze etappe kan men van Caprauna tot aan de Nava Pas ook met de mountainbike afleggen.

Rocca delle Penne mountain, Italy
De berg Rocca delle Penne, gezien vanaf de berg Rocca Tramontina
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R155: Colla di Nava–San Bernardo di Mendatica

zwaarte:    II      wandeltijd:    2h45      afstand:    9,5 km      hoogteverschil:    484m  ↓  163m

Deze etappe loopt over de “Alta Via dei Monti Liguri”, langs de hoofdwaterscheiding tussen Arroscia en Tanaro en voert grotendeels over paden en landwegen door bossen van naaldbomen, onderbroken door open plekken die mooie vergezichten op vooral het Arroscia dal en de Middellandse Zee bieden. Men kan de gehele etappe ook over de provinciale weg afleggen: minder hoogteverschillen, maar wel eentoniger.
Men kan deze etappe vanaf de Nava Pas tot aan San Bernardo di Mendatica ook met de mountainbike afleggen.

San Bernardo di Mendatica, Italy
Het kerkje van San Bernardo di Mendatica
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R156: San Bernardo di Mendatica–Colla Melosa

zwaarte:    II      wandeltijd:    8h30      afstand:    24 km      hoogteverschil:    ↑  1262m  ↓  978m

De klim leidt over weiden naar de bergrug van de Monte Saccarello, de hoogste bergtop van Ligurië, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft. Daarna buigt de weg naar het zuiden af, richting Middellandse Zee en loopt over de bergkam die de grens vormt tussen Italië en Frankrijk, door prachtige bossen van naaldbomen. Het is een zeer lange etappe, die men echter kan opsplitsen, door de variant te kiezen die naar beneden naar Realdo leidt.
Het is ook mogelijk om de etappe van San Bernardo van Mendatica tot aan Colla Melosa met de mountainbike af te leggen.

Monte Saccarello mountain, Italy
De top van de berg Monte Saccarello
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R157: Colla Melosa–Saorge

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h40      afstand:    22,9 km      hoogteverschil:    ↑  565m  ↓  1655m

Vanaf de Melosa Pas leidt de weg naar de Valetta Pas. Op de bergkam die op de grens tussen Italië en Frankrijk ligt, blijft men aan de Franse kant, afgezien van een kort ommetje door Italië bij de Mt. Toraggio met zijn steile bergwanden die aan de Dolomieten doen denken. Op de Monte Toraggio Ligur buigt de Via Alpina definitief af naar Frankrijk. Vanaf de Muratone Pas loopt men door het bos de helling af tot aan het fraaie, hooggelegen dorp Saorge.

Toraggio-mountain-range-Italy
Zicht op de bergketen met de bergen Monte Toraggio en de Monte Grai
caibordighera.it/monte-toraggio

Etappe R158: Saorge–Breil-sur-Roya

zwaarte:    II      wandeltijd:    1h45      afstand:    8,5 km      hoogteverschil:    ↑  317m  ↓  528m

Deze etappe start in Saorge. De tocht gaat over de hoogteweg, die boven het Roya dal loopt, naar Breil-sur-Roya, een typisch dorp van het mediterrane achterland en tevens eindpunt van deze etappe.

Saorge, France
Zicht op Saorge vanaf het Franciscaner Klooster
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R159: Breil-sur-Roya–Sospel

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h20      afstand:    13 km      hoogteverschil:    ↑  824m  ↓  773m

Na vertrek uit Breil-sur-Roya voert de weg over Roya naar de Brouis Pas. Vervolgens gaat het bergafwaarts door het Bos van Agaisen tot aan het typische dorp Sospel, dat aan de oever van de bergbeek Bévéra is gebouwd, het eindpunt van deze etappe.
Deze etappe is de verbindingsetappe met de Blauwe Route die uit het westen komt.

Sospel, Bévéra river, France
Zicht op Sospel met de oude brug over de rivier de Bévéra
en.wikipedia.org/wiki

Sospel ligt op de kruising van de Rode Route met de Blauwe Route (etappe D61), die vanuit het westen komt.


Etappe R160: Sospel–Peillon

zwaarte:    I      wandeltijd:    5h45      afstand:    19,1 km      hoogteverschil:    ↑  1191m  ↓  1164m

In deze lange etappe door laaggelegen gebied verlaat de wandelaar Sospel in de richting van de Farquet Pas. Daarna de weg omhoog door een zeer mediterraan aandoend landschap naar het beschermde dorp Peille. Het eindpunt van deze etappe is het plaatsje Peillon.

Peille, France
Zicht op Peille
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R161: Peillon–Monaco, Place du Palais

zwaarte:    I      wandeltijd:    2h50      afstand:    13,55 km      hoogteverschil:    ↑  371m  ↓  692m

Vanaf Peillon gaat de weg over de Grande Randonnée® nr. 51B door het dorp La Turbie met de Triomfboog van Keizer Augustus. Hoe dichter bij de Middellandse Zee des te zouter wordt de lucht, totdat men uiteindelijk het Vorstendom Monaco bereikt, dat men doorkruist tot aan het Paleis. Hier eindigt de Rode Route.

NB. Stop even bij de Exotische Tuin, om het Gastenboek van de Via Alpina te ondertekenen. Bij het loket vragen (dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur (van februari tot april en in oktober tot 18.00 uur; 9.00 tot 17.00 uur van november tot januari). Daar vindt men ook een officiële Via Alpina stempel.

Zicht op Monte Carlo
de.wikipedia.org/wiki