De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
  I      Wandelweg (breed zonder open stukken)
 II      Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III      Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.

NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Rode Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd.


Etappe R161: Peillon–Monaco, Place du Palais

zwaarte:    I      wandeltijd:    3h15      afstand:    13,55 km      hoogteverschil:    ↑  692m  ↓  371m

Het Vorstenpaleis is het beginpunt van de Rode Route van de Via Alpina. Men doorkruist het Vorstendom Monaco tot aan de Exotische Tuin en klimt met uitzicht over de Middellandse Zee naar het dorp La Turbie met zijn Triomfboog voor Keizer Augustus. Daar verlaat men de Grande Randonnée® nr. 51B en loopt verder naar het dorpje Peillon, dat voor het mediterrane achterland karakteristiek is en het eindpunt van de etappe vormt.
NB. Stop even bij de Exotische Tuin om het Gastenboek van de Via Alpina te ondertekenen. Bij het loket vragen (dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur (van februari tot april en in oktober tot 18.00 uur; 9.00 tot 17.00 uur van november tot januari). Daar vindt men ook een officiële Via Alpina stempel.

Monte Carlo, Monaco haven
Zicht op Monte Carlo
de.wikipedia.org/wiki

Etappe R160: Peillon–Sospel

zwaarte:    I      wandeltijd:    5h40      afstand:    19,1 km      hoogteverschil:    ↑  1.164m  ↓1.191m

Bij deze lange etappe verlaat men het dorpje Peillon en loopt eerst naar het beschermde dorp Peille. Daarna gaat men door een zeer mediterraan aandoend landschap naar de Farquet Pas. Aansluitend wandelt men bergaf naar het kenmerkende dorp Sospel, het eindpunt van de etappe.

Peille, France
Zicht op Peille
nl.wikipedia.org/wiki

Sospel is niet alleen eindpunt van Etappe R158 en beginpunt van Etappe R159, maar ook eindpunt van de Blauwe Route (Etappe D61), die vanuit het westen komt.


Etappe R159: Sospel–Breil-sur-Roya

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h10      afstand:    13 km      hoogteverschil:    ↑  773m  ↓   824m

Men verlaat het dorp Sospel en de oevers van de bergbeek Bévéra en wandelt door het Bos van Agaisen bergop tot aan de Brouis Pas. Daarna loopt men naar beneden naar het karakteristieke dorp Breil-sur-Roya, het eindpunt van de etappe. De Blauwe Route buigt vanaf het begin van deze etappe naar het westen af.

Sospel, Bévéra river, France
Zicht op Sospel met de oude brug over de rivier de Bévéra
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R158: Breil-sur-Roya–Saorge

zwaarte:    II      wandeltijd:    1h45      afstand:    8,5 km      hoogteverschil:    ↑  528m    ↓317m

Men start bij deze etappe in Breil-sur-Roya en loopt over de hoogteweg boven het Roya dal tot aan Saorge, een hooggelegen dorp, kenmerkend voor het mediterrane achterland.

Saorge, France
Zicht op Saorge vanaf het Franciscaner Klooster
fr.wikipedia.org/wiki

Etappe R157:Saorge–Colla Melosa

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h40      afstand:    22,9 km      hoogteverschil:    ↑  1.655m    ↓ 565m

De Route verlaat het aardige, hooggelegen dorp Saorge en leidt door het bos naar de Muraton Pas. Vanaf hier loopt men wederom door het bos over de bergkam die de grens vormt tussen Frankrijk en Italië, aan de Franse kant en maakt alleen maar bij de M. Toraggio met zijn steile bergwanden, die aan de Dolomieten doen denken, een uitstapje naar Italië. Men loopt om de Mt Peïrevieille heen, bereikt de Vallette Pas en daalt aan de Italiaanse zijde af naar de Allavena Hut.

Toraggio-mountain-range-Italy
Zicht op de bergketen met de bergen Monte Toraggio en de Monte Grai
caibordighera.it/monte-toraggio

Etappe R156: Colla Melosa–San Bernardo di Mendatica

zwaarte:    II      wandeltijd:    8h25      afstand:    24 km      hoogteverschil:    ↑  978m  ↓  1.262m

Men volgt de Route in noordelijke richting over de bergkam die de grens vormt tussen Italië en Frankrijk door prachtige naaldbossen. Men klimt dan naar de M. Saccarello, de hoogste bergtop van Ligurië, die een buitengewoon panorama van de Alpen en in de richting van de Middellandse Zee biedt. Uiteindelijk daalt men over de graslanden af naar de San Bernardo di Mendática Pas. Het is een erg lange etappe, die echter gedeeld kan worden doordat men de variant kiest die bergaf naar Realdo leidt. Daar ligt een berghut.

Monte Saccarello mountain, Italy
De top van de berg Monte Saccarello
nl.wikipedia.org/wiki

Etappe R155: San Bernardo di Mendatica–Colla di Nava

zwaarte:    II      wandeltijd:    2h30      afstand:     9,5 km      hoogteverschil:  ↑ 163m  ↓  484m

Vanaf de San Bernardo di Mendática Pas komt men over de waterscheiding met een schitterend uitzicht rondom bij de Nava Pas, waarbij men de “Alta Via dei Monti Liguri” volgt. De etappe biedt een afwisseling van naaldbossen en open stukken. Als alternatief kan men het gehele traject ook over de provinciale weg die de beide passen met elkaar verbindt, afleggen, met minder hoogteverschillen, maar ook eentoniger.

San Bernardo di Mendatica, Italy
Het kerkje van San Bernardo di Mendatica
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R154: Colla di Nava–Caprauna

zwaarte:    I      wandeltijd:    3h10      afstand:    10,8 km      hoogteverschil:    ↑  497m  ↓  372m

Deze etappe is niet erg inspannend: vanaf de Nava Pas loopt men op een weg door de bossen en later over vriendelijke weiden tot aan de Caprauna Pas. De afdaling naar Caprauna gaat door een ruiger en rotsiger landschap, dat wel open oogt en op de zonnige kant ligt.

Rocca delle Penne mountain, Italy
De berg Rocca delle Penne, gezien vanaf de berg Rocca Tramontina
en.wikipedia.org/wiki

Etappe R153: Caprauna–Garessio

zwaarte:    II      wandeltijd:    4h45      afstand:    18,6 km      hoogteverschil:    ↑  961m   ↓  1.395m

Vanaf Caprauna loopt men op de verharde weg door enkele plaatsjes. Met een steile klim door de bossen bereikt men de waterscheiding tussen Ligurië en Piemonte en gaat langs de bergkam tot aan de San Bernardo Pas. Door bossen en over weiden wandelt men halverwege de berghelling door het dal naar het Plateau van Garessio.

Monte Galero mountain, San Bernardo Pass, Italy
De berg Monte Galero vanuit het westen; links is de San Bernardo Pas
it.wikipedia.org/wiki

Etappe R152: Garessio–Ormea

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h05      afstand:    22,9 km      hoogteverschil:    ↑  957m   ↓  791m

Vanaf Garessio loopt men langs de rivier de Tanaro evenwijdig aan de nationale weg bergop, die bij Isola Lunga de rivier oversteekt en op de andere oever verdergaat. Een weg leidt hier het bos in naar boven en kruist boven het dorp meerdere malen een semiverharde weg naar de dorpen die verder bergop liggen. Men gaat nu halverwege de berghelling tot aan Armetta, en vandaar naar beneden naar Ormea.


Etappe R151: Ormea–Refugio Mongioie

zwaarte:    II      wandeltijd:    7h35      afstand:    23,45 km      hoogteverschil:  ↑  1.433m  ↓  673m

Vanaf Ormea gaat een weg door het bos naar boven naar Chionea en Chioraira; men loopt om de voet van de M. Castello di Quarzina heen over puinhellingen. Van Quarzina gaat men door naaldbossen tot aan de laagte van de Rio Borgosozzo en verder naar het Plateau van Fò en naar Viozene. Vandaaruit loopt een weg omhoog naar de Mongioie Hut.

Quarzina-Italy
Zicht op Quarzina
it.wikiloc.com

Etappe R150: Rifugio Mongioie–Rifugio Carelli

zwaarte:    II      wandeltijd:    6h00      afstand:    14,4 km      hoogteverschil:    ↑  1.339m  ↓   912m

Vanuit de Mongioie Hut klimt men naar de Carnino Pas. Vandaar gaat naar beneden lopend langs de Bossi Hut en het Carnino dal in, dat men omhoog loopt tot aan de Mastrelle Hut. Door het karstlandschap van Piaggia Belle en langs de Saracco Volante Hut bereikt men het puingebied van de Pas Pas(!). Nadat men de pashoogte van de Porta Sestera gepasseerd is, komt men bij de Garelli Hut.

Passo di Mastrelle Pass, Carnino, Italy
Het uitzicht vanaf de Passo di Mastrelle
www.wikiloc.com