De cursiefgedrukte tekst is de vertaling van de tekst zoals deze op de website van de Via Alpina staat. De foto’s met onderschriften zijn echter mijn eigen keuze.
Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
I Wandelweg (breed zonder open stukken)
II Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)
*) In de website van de Via Alpina zijn de tekens één, twee of drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.
NB: Als men ervoor kiest om de etappes van de Rode Route in omgekeerde richting af te leggen en hiervoor de gegevens over de etappes op de website van de Via Alpina wil raadplegen, moet men weten dat de korte beschrijvingen wel kloppen, maar dat de “Uitgebreide beschrijving van de route” en het “Natuurlijk en cultureel erfgoed” niet veranderen: deze blijven dezelfde als voor de heenweg! Volledigheidshalve zijn de oorspronkelijke teksten toch toegevoegd.
Etappe R29: St. Martin in Gsies/S. Martino in Casies–Seekofelhütte/Rifugio Biella
zwaarte: III wandeltijd: 5h40 afstand: 26,5 km hoogteverschil: ↑ 1.156m ↓ 54m
Om sneller in Prags te komen neemt men de lijnbus. In de buurt van Welsberg stapt men uit en gaat te voet verder en loopt door het Pragser dal tot aan de Wildsee, waarbij men bij Schmieden afbuigt naar de westelijke deel van het dal. Verder de aanduiding nr. 1 volgend gaat men van de zuidzijde van het meer omhoog naar het Nabiger Loch en dan over de Törl Pas naar het eindpunt van de etappe.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R28: Seekofelhütte/Rifugio Biella–Dürrensteinhütte/Rifugio Vallandro
zwaarte: III wandeltijd: 2h45 afstand: 12 km hoogteverschil: ↑ 52m ↓ 404m
De Seekofel Hut ligt vlakbij de Cocodain Pas (2.332m) op de provinciegrens. De weg nr. 28 loopt door de “Ofen”; echter om de lager gelegen Rossalm te bereiken, moet men vanaf deze weg afslaan naar Weg nr. 3. Het bergpad (voor ervaren wandelaars!) verbindt de Alm met de in het oosten gelegen Plätzwiesen (ca. 2.000m), waarover men de Dürrenstein Hut bereikt, het eindpunt van deze etappe.

commons.wikimedia.org/wiki
Etappe R27: Dürrensteinhütte/Rifugio Vallandro–Drei-Zinnen-Hütte/Rifugio Locatelli
zwaarte: III wandeltijd: 4h30 afstand: 13 km hoogteverschil: ↑ 811m ↓ 556m
Vanaf de Dürrenstein Hut wandelt men naar de Strudelkopf Pas (2.200m). Door het Hell dal loopt een smal bergpad naar beneden in het Höhlenstein dal. Vanaf daar gaat men eerst licht omhoog en later steiler door het dal, waar de Rienz ontspringt, naar de Drei-Zinnen Hut, het eindpunt van de etappe op 2.400 meter. Daarbij moet men op Weg nr. 102 over in totaal 8 kilometer 1.000 hoogtemeters omhoog lopen.

commons.wikimedia.org/wiki
‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒
Etappe R26: Drei-Zinnen-Hütte/Rifugio Locatelli–Sillianer Hütte
zwaarte: I wandeltijd: 4h50 afstand: 18,5 km hoogteverschil: ↑ 1.0113m ↓ 928m
Vanaf de Drei-Zinnen Hut (ca. 2.400m) leidt Weg nr. 102 bergaf door het Altsteiner dal naar het einde van het dal in Fischleintal. Het volgende doel over de bosweg nr. 1a is Sexten/ St. Veit resp. de Helm Bahn die men als klimhulp naar de Karinthische Höhenweg kan gebruiken. Na het bergstation bereikt men gemakkelijk over de berg Helm in het Hochpuster dal die de grens vormt de Sillaner Hut op 2.2447 meter.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R25: Sillianer Hütte–Obstansersee Hütte
zwaarte: II wandeltijd: 4h05 afstand: 1 2,5 km hoogteverschil: ↑ 40m ↓549m
Vanaf de Sillaner Hut loopt de Via Alpina over de Hollbrucker Spitze, langs een oud militair kerkhof, over de Demut, de Schöntalhöhe en over de Eisenreich die met 2.665 meter het hoogste punt van de Karintische Höhenweg is. Door rotsachtig terrein met bosschages van bergdennen bereikt men de Obstansersee Hut.

www.summitpost.org
Etappe R24: Obstansersee Hütte–Neue Porze Hütte
zwaarte: II wandeltijd: 5h00 afstand: 14 km hoogteverschil: ↑ 801m ↓ 1.185m
Vanaf de Obstansersee Hut loopt de weg eerst omhoog naar de Rosskopftörl, dan naar beneden naar de vervallen Tscharr Hut en vervolgens weer omhoog naar de Fillmoor-Standschützen Hut. Door het moerassige gebied van de Oberer Stuckensee bereikt men omhoog lopend de Heretriegel en dan de Rosskar. Daarna steekt men het Porze keteldal over en loopt onder de imposant torende wanden van de Porze naar de Porze Hut.

Etappe R23: Neue Porze Hütte–Hochweisssteinhaus
zwaarte: III wandeltijd: 8h30 afstand: 21 km hoogteverschil: ↑ 841m ↓ 924m
Vanaf de Porze Hut tot aan het Hochweisssteinhaus loopt de Via Alpina voornamelijk over Italiaans grondgebied. Al na korte tijd bereikt men een hoogte van 2.000 meter en loopt al spoedig steeds tussen de 2.200 en 2.500 meter hoogte. Pas na de Luggauer Törl gaat de weg weer naar beneden naar het Hochweisssteinhaus.

commons.wikimedia.org/wiki
‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒
Etappe R22: Hochweisssteinhaus–Wolayersee Hütte
zwaarte: II wandeltijd: 5h00 afstand: 14,4 km hoogteverschil: ↑ 789m ↓ 690m
Vanaf het Hochweisssteinhaus volgt men de weg in zuidelijke richting naar boven naar de Öfner Pas en de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wederom loopt men een stuk over Italiaans grondgebied en gaat men over alpenweiden en dun bebost gebied tot aan de Giramondo Pas.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R21: Wolayersee Hütte–Untere Valentinalm
zwaarte: II wandeltijd: 2h30 afstand: 7,8 km hoogteverschil: ↑ 160m ↓ 911m
Men begint aan een wat kortere etappe, waardoor de beklimming van de Hohe Warte, met 2.780 meter de hoogste bergtop van de westelijke Karnische Alpen mogelijk is. Men wordt dan beloond met een schitterend uitzicht, voordat men weer terug naar het Valentintörl afdaalt en verder naar beneden naar de Plöcken Pas gaat.

commons.wikimedia.org/wiki
‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒‒
Etappe R20: Untere Valentinalm–Zollnersee Hütte ehm. Dr. Steinwender Hütte
zwaarte: II wandeltijd: 6h03 afstand: 22 km hoogteverschil: ↑ 1.358m ↓ 818m
Door de bebouwing op de Plöcken Pas loopt de weg naar boven en langs een oude militaire begraafplaats, die eens te meer bewijst dat er in een oorlog alleen maar verliezers kunnen zijn. Over de Obere Tschintemunt Alm beklimt men het hoogste punt van deze etappe, de Köderkopf met 2.176 meter, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft.

fr.wikipedia.org/wiki
Etappe R19: Zollnersee Hütte ehm. Dr. Steinwender Hütte–Nassfeld
zwaarte: II wandeltijd: 6h10 afstand: 22,5 km hoogteverschil: ↑ 791m ↓ 990m
De etappe wordt gekenmerkt door een indrukwekkend alpiene landschap met het bijzonder mooie Zollner Meer. Maar men komt op dit deel van de route ook steeds weer overblijfselen van oorlogshandelingen tegen. Op grond van het hoogalpiene karakter van dit gebied moet men voordat men aan deze tour begint, de weersvooruitzichten checken.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R18: Nassfeld–Eggeralm
zwaarte: II wandeltijd: 3h25 afstand: 13,9 km hoogteverschil: ↑ 422m ↓ 546m
Vanaf Nassfeld volgt men de weg naar de Wartschiger Alm over alpenweiden naar de Garnitzenalm en dan door een dicht bos naar de Stutenbodenalm. Vanaf hier gaat men op Italiaans grondgebied over een oude legerweg verder. Langs de Zoll Hut – weer op Oostenrijks grondgebied – loopt men zonder groot hoogteverschil naar de Egger Alm.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R17:Eggeralm–Feistritzer Alm
zwaarte: II wandeltijd: 4h10 afstand: 15,3 km hoogteverschil: ↑ 876m ↓580m
Vanaf de Egger Alm loopt men langs het Egger-Alm Meer en over de Dellacher Alm. Dan gaat men een dicht bos in. Een groot deel van de weg gaat over de Italiaanse zijde van de bergkam.

www.bergwelten.com
Etappe R16: Feistritzer Alm–Thörl-Maglern
zwaarte: II wandeltijd: 5h20 afstand: 19,2 km hoogteverschil: ↑ 578m ↓ 1.628m
Over de alpenweiden van de Feistritzer Alm, Maria Schnee en de Achomitzer Alm heeft men een prachtig panoramisch uitzicht op de westelijke Julische Alpen en de Dobratsch. Daarna loopt men door een fraai bosgebied naar beneden tot aan Thörl-Maglern.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R15: Thörl-Maglern–Dom v Tamarju
zwaarte: II wandeltijd: 6h50 afstand: 23,7 km hoogteverschil: ↑ 1.123m ↓ 659m
Op deze etappe komt men bij het bekende drielandenpunt. Daarna slingert de weg door bossen naar beneden tot aan de Wurzen Pas, waar men Oostenrijk uit- en Slovenië ingaat. Men daalt af naar Podkoren en gaat de wereld van de Julische Alpen en het Triglav Nationale Park binnen. Over de vele skipisten en langs talrijke springschansen loopt men verder tot aan het einde van het Planica dal.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R14: Dom v Tamarju–Trenta
zwaarte: II wandeltijd: 6h15 afstand: 14 km hoogteverschil: ↑709m ↓ 1.188m
Vanaf de Dom v Tamarju Hut klimt men omhoog naar de berg Sleme en de Slemenova Spitze, een bergtop die over het Tamar dal uittorent. Onder de bergwand van de Mojstrovka wandelt men naar de Vršič. Een afdaling met prachtige vergezichten in het Trenta dal leidt tot aan de bron van de rivier de Soča. De Botanische Tuin Alpinum Julijana en de bedding van de rivier de Mlinarica zijn ook een bezoek waard. De etappe eindigt in het dorp Trenta.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R13: Trenta–Tržaška koča na Doliču
zwaarte: II wandeltijd: 4h00 afstand: 9,5 km hoogteverschil: ↑ 1.494m ↓ 4m
De weg leidt vanuit Trenta naar het Zadnjica dal. Eerst loopt men het dal door, slaat aan het einde van het dal linksaf en klimt dan over een bergweg naar boven. Op de kruising waar de weg naar de Berg Luknja afbuigt en waar de Paarse Route aansluit, neemt men een haarspeldbocht naar rechts in de richting van de Tržaška koča na Doliču Hut. Op en langs de weg van puin en rots ziet men vele zeldzame alpenbloemen.

nl.wikipedia.org/wiki
Het eindpunt van Etappe R 13 (terug) is ook het beginpunt van de Paarse Route (heen) resp. het eindpunt van de Paarse Route (terug), Etappe A1.
Etappe R12: Tržaška koča na Doliču–Koča pri Triglavskih jezerih
zwaarte: II wandeltijd: 3h05 afstand: 7,6 km hoogteverschil: ↑ 196m ↓646m(/em>
Eerst loopt men over een rotshelling naar de Pas, vanaf waar men de hoogvlakte van Hribarice betreedt. Deze steekt men over in westelijke richting en daalt dan af naar het dal van de Triglav meren. Als het mistig is moet men uiterst voorzichtig zijn! Men bereikt het dal bij het Zeleno meer, dat zijn groene kleur krijgt van de op de bodem groeiende algen. Men loopt door het dal naar het Jezero v Ledvici meer en verder tot aan de Hut.

nl.wikipedia.org/wiki
Het beginpunt van Etappe R12 (terug) is ook het eindpunt van Etappe A1 van de Paarse Route (terug) resp. het beginpunt van Etappe A1 van de Paarse Route (heen) .
Etappe R11: Koča pri Triglavskih jezerih–Dom na Komni
zwaarte: I wandeltijd: 2h30 afstand: 7,1 km hoogteverschil: ↑ 126m ↓ 303m
Men loopt nu het dal van de Triglav meren uit. Meteen achter het Dvojno Meer gaat men langzaam omhoog naar het Lopučniška dal. Over de Planina na Kalu Alm klimt men weer naar de Na Kalu Pas omhoog. Vanaf hier heeft men een mooi uitzicht over de uitgestrekte hoogvlakte van Komna. Door een grazig landschap wandelt men omlaag naar de stille Razor Alm en verder tot aan de Dom na Komni Hut.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R10b: Dom na Komni–Rjava skala
zwaarte: III wandeltijd: 4h50 afstand: 13,20km hoogteverschil: ↑ 469m ↓ 452m
Deze etappe begint met een klim naar de bergkam die de Lagere Bohinj Bergen verbindt. Het eerste deel gaat over het Komna Plateau met een uitbundige alpenflora. Bij Bohinjski Migovec klimt men naar de Konjsko sedlo Pas en wandelt in oostelijke richting over de bergkam en over verschillende bergen. Aan de linkerhand ligt de kern van de Julische Alpen, beneden de skipisten en Bohinj met het meer in het dal. De etappe eindigt bij het Skihotel Vogel.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R10a: Rjava skala–Črna prst
zwaarte: III wandeltijd: 6h00 afstand: 1 2,2 km hoogteverschil: ↑ 529m ↓ 239m
De etappe begint bij het bergstation van de kabelbaan in het skigebied Vogel. Vanaf daar loopt men over de gemarkeerde route bergop tot aan de kruising direct onder de berg Šija. Dan loopt men verder over de kam van de Lagere Bohinj Bergen naar het oosten. De gehele tijd heeft men een schitterend uitzicht over de Julische Alpen en het meer van Bohinj. Men beklimt de Rodica Berg, bekend om zijn rijke flora, en komt aan op de Črna prst (“Zwarte Vinger”). Hoewel men steeds op een hoogte van rond de 2.000 meter blijft, is de tocht technisch niet veeleisend, maar men loopt over paden die gevaarlijk zijn vanwege de onbeschutte ligging. Een vaste tred is noodzakelijk. Men kan beter niet aan deze tocht beginnen bij mist of regen.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R9: Črna prst–Porezen
zwaarte: II wandeltijd: 6h00 afstand: 14,9 km hoogteverschil: ↑ 858m ↓ 1.106m
Men daalt over de bergkam van de berg Črna prst af. Het rotsige landschap verandert steeds meer in graslanden. Zodra men de top van de Bača bereikt heeft, gaat men weer in de richting van het dal en loopt het hooggebergte uit. Door bos en over bergweiden daalt men naar het plaatsje Petrovo Brdo af, waar men een verharde weg tegenkomt. Snel daarna gaat men weer verder over een bosweg en beklimt de berg Porezen.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R8: Porezen–Planinska koča na Ermanovcu
zwaarte: II wandeltijd: 7h05 afstand: 16,9 km hoogteverschil: ↑ 574m ↓ 1.196m
Eerst klimt men naar de bergtop, daarna daalt men af in het dal in de richting van Novaki. Men loopt op boswegen en over bergweiden. Zodra men bij het Partizanenziekenhuis Franja aankomt, dat in de Tweede Wereldoorlog een essentiële rol heeft gespeeld, gunt men zich de tijd om het te bezoeken. Men steekt over naar de andere kant van het dal en klimt omhoog naar de berghellingen, waar men op de voormalige weg verderloopt.

commons.wikimedia.org/wiki
Etappe R7: Planinska koča na Ermanovcu–Idrija
zwaarte: I wandeltijd: 7h05 afstand: 25 km hoogteverschil: ↑ 664m ↓ 1.278m
Men loopt vanaf de Berghut door bossen en over graslanden over de bergkam die de waterscheiding vormt tussen de Zwarte Zee en de Adriatische Zee. Men steekt de zuidhellingen van de Berg Bevkov over en passeert vele boerderijen. Al snel bereikt men de verharde weg die tot vlakbij Idrija loopt. Onderaan de berg Marutnik moet men vanaf de weg afdalen naar een van de oudste steden in Slovenië, Idrija.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R6: Idrija–Crni Vrh
zwaarte: I wandeltijd: 2h30 afstand: 11,9 km hoogteverschil: ↑ 407m ↓ 129m
Deze korte en grotendeels vlakke etappe vormt een prettige wandeling door bossen en over weiden; men heeft een fraai uitzicht over het omliggende bosgebied, het Trnovski Bos. Men moet zich niet laten afschrikken door de korte, maar steile klim in het begin. Črni Vrh is een belangrijke verkeersverbinding tussen Idrija en het Vispavska dal, dat in het winterseizoen veel drukker is vanwege de nabijheid van het skigebied.

commons.wikimedia.org/wiki
Etappe R5: Črni Vrh–Predjama
zwaarte: I wandeltijd: 4h25 afstand: 20,2 km hoogteverschil: ↑ 510m ↓ 671m
Vanaf de start in Črni Vrh loopt men het Karstgebied binnen naar de 1.240 meter hoge berg Javornik. Men wandelt door een glooiend karstlandschap. Men passeert skipistes en slaat kort daarna in zuidelijke richting af, waarbij men over graslanden en door bossen gaat. De plezierige wandeling leidt naar Predjama met de beroemde en zeker aantrekkelijke historische Predjamski Burcht.

en.wikipedia.org/wiki
Etappe R4: Predjama–Razdrto
zwaarte: I wandeltijd: 4h15 afstand: 15 km hoogteverschil: ↑ 810m ↓ 744m
Op deze etappe klimt men op weg naar de zee voor de laatste keer hoger dan 1.000 meter. Eerst loopt men door twee aardige karstdorpen, daarna steil omhoog naar de ruige bergkam Nanos met de mooie panorama’s. Vanaf hier kijkt men over de Karst en het lagergelegen heuvellandschap tot aan de zee. De invloed van de zee is al merkbaar en bij ongunstig weer ook de Borawind.

commons.wikimedia.org/wiki
Etappe R3: Razdrto–Matavun (Divača)
zwaarte: I wandeltijd: 3h30 afstand: 17 km hoogteverschil: ↑ 361m ↓5 32m
Met deze vlakke etappe komt men steeds dichter bij de zee: men merkt al een sterke zweem van zeeklimaat en bijbehorende vegetatie. Men is nog steeds in het rotsachtige en vrijwel boomloze Karstgebied met talrijke kenmerken van de karst. Uiteindelijk loopt men langs een sportvliegveld en beëindigt de tocht in Matavun, vlakbij de wereldberoemde grotten van Škocjan die een bezienswaardigheid zijn.

de.wikipedia.org/wiki
Etappe R2:Matavun (Divača)–Rifugio Premuda
zwaarte: I wandeltijd: 6h05 afstand: 25,7 km hoogteverschil: &nb sp;↑ 340m ↓ 614m
De weg loopt door het Karstgebied met de kenmerkende dolines (zinkgaten) en andere kenmerken van de Karst en naar Lipica, dat een wereldberoemd centrum voor de paardenfok is. Men laat de vlakte achter zich en loopt de Berg Kokoš op. Daar heeft men uitzicht over de Golf van Triëst. In Pesek steekt men de grens met Italië over en loopt door het Rosandra dal tot aan de Premuda Hut.

nl.wikipedia.org/wiki
Het eindpunt van deze Etappe (terug) is ook het beginpunt van Etappe B2 van de Gele Route (terug).
Etappe R1: Rifugio Premuda–Muggia (Trieste)
zwaarte: I wandeltijd: 5h00 afstand: 14,1 km hoogteverschil: ↑ 46m ↓ 138m
Vanuit de Premuda Hut bereikt men over Weg nr 1. Caresana en daalt af naar de Rio Ospo. Daarna klimt men weer omhoog naar het Vignano Bos, langs Rabuiese en loopt door het dorp Santa Barbara. Dan volgt de afdaling naar Muggia. De etappe eindigt op de Piazza Marconi.

nl.wikipedia.org/wiki
Uitgebreide beschrijving van de route
De Route van de Via Alpina begint bij het Burcht van Muggia; de wegmarkering van de Club Alpino Italiano (C.A.I.) is rood-wit-rood. Men loopt daarbij over de oude wegen waarlangs vroeger de bewoners van de karstgebieden hun eenvoudige handelswaar naar de markten in de stad vervoerden. Nadat men de plaats San Dorligo della Valle aan de einde van het Rosandradal doorgelopen is, volgt men eerst de loop van het Romeinse aquaduct dat Tergeste (Triëst) van water voorzag, en daarna de “Zoutweg” (de “Via del Sale”). Langs de zoutpannen bij Muggia bereikt men de kasthoogvlakte en het binnenland van Istrië. Men loopt door het mooie Rosandradal, dat schouwtoneel is geweest van de grote prestaties van de beroemdste alpinisten uit de Julische Alpen, zoals Comici(1) en Cozzolino(2), en bereikt uiteindelijk de Premuda Hut die het gehele jaar open is en met haar 68 meter boven “NAP” de laagstgelegen berghut van de C.A.I. is. In de buurt van de hut rijzen de vele prachtige bergwanden van kalksteen op, waar ook een van de meest gerenommeerde bergbeklimmersopleidingen actief is (Weg 13/1).
(Vittorio Aglialoro)
Natuurlijk en cultureel erfgoed
Vanuit Triëst bereikt men met het openbaar vervoer het vriendelijke Julische stadje Muggia, waar men al illyrische(3) elementen kan ontdekken, net als de overvloed van de Slavische cultuurelementen die a.h.w. uit de Karst “opwellen” en die sinds mensenheugenis met de elementen uit iedere overheersing zijn vervlochten: eerst vanuit Venetië en daarna door de meer dan vier eeuwen durende heerschappij van de Habsburgers. De Route van de Via Alpina begint dus hier, op het mooie Raadhuisplein met de kenmerkende façade van de Domkerk, leidt dan omhoog naar de Citadel en naar het romaanse bouwwerk waarop diens restanten een bedevaartkerk voor de Madonna, de beschermheilige van de zeevarenden, is opgericht. Langs de route kan men talrijke sporen van menselijke activiteit vinden, op de weg van de steengroeven van Arenaria tot aan de zoutpannen, door de natuuroases van de Noghere meren en van de Rio Ospo rivier en dan verder omhoog over de hellingen van de karstheuvels die boven het plaatsje San Dorligo della Valle / Dolina uit torenen en het prachtige Rosandra dal omgeven.
(Vittorio Aglialoro / Alessandro Pennazzato)
Nadere informatie over deze etappe:
(1) Emilio Comici (* Triëst 1901 ‒ † Selva 1940) was een Italiaans bergbeklimmer. Zie verder Wikipedia.
(2) Vincenzo (“Enzo”) Cozzolino, (* Triëst 1948 – † Torre di Babele 1972), was een van de beroemdste Italiaanse bergbeklimmers. Zie verder Wikipedia en summitpost.org.
3) Het gebied Illyrië besloeg de gehele Adriatische kuststrook van het vroegere Joegoslavië en het huidige Albanië. Zie verder Wikipedia.
In Muggia eindigt Etappe B1 van de Gele Route (terug) resp. begint Etappe B1 van de Gele Route (terug).
Zie over Triëst ook de blogs van 7 mei 2018 en 10 mei 2018, en over Muggia, de omgeving en deze etappe in tegengestelde richting, dus van Muggia naar de Premuda Hut de blogs van 8 mei 2018 en 11 mei 2018.
Geef een antwoord